Od té doby, co Sony umožnila rozšíření kapacity konzole PlayStation 5, se vedou diskuze o tom, jaký disk zvolit. Oficiální doporučení jsou jasná: minimální kapacita 250 GB, rychlost sekvenčního čtení aspoň 5 500 MB/s a chlazení formou heatsinku. 

Testy sice ukázaly, že většina her nedokáže tak vysoké rychlosti efektivně využít a ani zahřívání zatím nepředstavuje problém, ale to neznamená, že by se to do budoucna nemuselo změnit. Někteří výrobci dokonce představili varianty SSD přímo určené pro konzoli od Sony. Zákazník má tím pádem jistotu, že mu PlayStation 5 poběží optimálně a že nebude mít problémy ani s instalací (třeba kvůli velikosti heastinku).

Nově představil SSD pro PS5 i Samsung. O úplnou novinku se ale nejedná, jedná se o variantu populárního modelu 980 Pro s heatsinkem. „Holou“ variantu SSD jsme nedávno na PS5 testovali a obstála na výbornou. Jen chladič jsme museli dodat vlastní.

U „nového“ 980 Pro s heatsinkem nic takového řešit nemusíte. Výhodou je také to, že získáte prémiový pasivní chladič s pokročilou technologií pro odvod tepla (Advanced Heat Dissipation Technology), který zaručuje, že stanovené rychlosti sekvenčního čtení a zápisu 7000 MB/s, respektive 5100 MB/s nebudou pod vlivem přehřívání klesat.

V tiskové zprávě se píše o zahájení prodeje 29. října. Na výběr bude mezi variantou s 1 a 2 TB, zatímco verze bez heatsinku začíná na 250 GB. České ceny zatím nejsou k dispozici, po přepočtu z těch amerických ovšem vycházejí o cca. 10 % dráž než SSD bez heatsinku, to znamená 5 600 Kč za 1 TB a za 13 300 Kč za 2 TB