Není to tak dlouho, co Qualcomm představil novogenerační procesor pro smartphony a tablety s označením Snapdragon 8 Gen 3. Pokročilý vlajkový čipset se teprve nyní dostává do prvních špičkových smartphonů, což ale evidentně vůbec nebrání tomu, aby se vynořily první konkrétnější detaily o jeho nástupci.

O Snapdragonu 8 Gen 4 jsme psali již dříve, a to v souvislosti s potvrzením využití speciálních jader Oryon. Dosavadní Snapdragony spoléhaly na jádra Cortex, navržená samotným ARMem. Za designem jader Oryon nicméně stojí Nuvia, dceřiná společnost Qualcommu, složená z bývalých inženýrů Applu. Právě překonat svého cupertinského soka je v současnosti zdánlivě jeden z hlavních cílů čipového giganta se sídlem v San Diegu.

Známý insider Digital Chat Station nyní na platformě Weibo prozradil, že Snapdragon 8 Gen 4 nese kódové označení „Sun“ a zcela odpíská malá efektivní jádra. Po vzoru Dimensity 9300 od tchajwanského výrobce MediaTek tedy dostane jenom hlavní a středně výkonná jádra, uspořádaná do konfigurace 2 + 6. To by mohlo podstatně zvýšit multi-core výkon.

Z toho jasně vyplývá, že Snapdragon 8 Gen 4 bude hltat více energie než Snapdragon 8 Gen 3. To by ale mohlo trochu vyrovnat použití 3nm výrobního procesu společnosti TSMC, v důsledku čehož se velmi pravděpodobně zase zlepší celková efektivita, tedy poměr mezi výkonem a spotřebou.

Snapdragon 8 Gen 4 se zatím rýsuje jako velmi zajímavý procesor, ale už nyní je nutné počítat s tím, že mu Qualcomm nastaví vyšší cenovku než aktuálnímu Snapdragonu 8 Gen 3. Do praxe by se to mohlo promítnout na zdražení příštích vlajkových lodí, které jím budou disponovat.