Qualcomm před pár dny oficiálně odhalil nový Snapdragon 8 Gen 3, který bude pohánět celou řadu vlajkových smartphonů s operačním systémem Android. Kromě čerstvě představené řady Xiaomi 14 najdeme na seznamu i modely jako Redmi K70 (jaké telefony Snapdragon 8 Gen 3 dostanou, jsme psali zde). Nové mobilní SoC se pyšní vyšším hrubým výkonem a o poznání lepší efektivitou. Navíc se Qualcomm ve velkém zaměřoval na umělou inteligenci, a tak bude uživatelům nabídnuto o 98 % rychlejší NPU.

Snapdragon 8 Gen 3 je možná ještě lepší, než se na základě spekulací a úniků očekávalo. Daleko zajímavější a výkonnější by však mohl být jeho nástupce, Snapdragon 8 Gen 4. Momentálně se totiž hovoří o tom, že namísto dobře známých jader Cortex, která jsou navržená ARMem, dostane nová jádra Oryon, za nimiž stojí samotný Qualcomm (respektive jeho dceřiná společnost Nuvia, složená z ex-zaměstnanců Applu).

Na jádra Oryon spoléhá čipset Snapdragon X Elite, který byl rovněž představen během havajského Snapdragon Summitu. Na rozdíl od Snapdragonu 8 Gen 3 je ale určen zejména pro notebooky s operačním systémem Windows, kterým přinese výkon srovnatelný s rychlostí Intel Raptor Lake, ale s podstatně nižší spotřebou (více zde). První zařízení s ním by měla debutovat začátkem příštího roku.

Informace o přítomnosti Oryon jader uvnitř Snapdragonu 8 Gen 4 přinesl novinář Hadlee Simons, píšící pro zahraniční server Android Authority. Chris Patrick, senior viceprezident Qualcommu, také sdělil, že Snapdragon 8 Gen 4 bude pravděpodobně dražší, neboť se opravdu usiluje o „úžasný výkon“.

To, že bude Snapdragon 8 Gen 4 dražší, znamená, že příští vlajkové lodě, jako Samsung Galaxy S25, Xiaomi 15 a další, dostanou vyšší cenovku.