Jak bylo dopředu avizováno, tchajwanský čipový gigant MediaTek dnes představil nový vlajkový procesor Dimensity 9300, vyráběný 4nm procesem. Přestože nebude nabízen v takovém počtu zařízení jako konkurenční Snapdragon 8 Gen 3, rozhodně se jedná o velice zajímavý kousek, který některými svými výsledky nepřestává překvapovat. Jedinečné jsou také specifikace.

Dimensity 9300 se pyšní naprosto nevídanou konfigurací procesorových jader. Zatímco dosud bylo u vlajkových mobilních čipsetů pro Android standardem kombinovat ultra-výkonná, výkonná a efektivní jádra, novinka od MediaTeku se spoléhá pouze na první dvě zmíněné skupiny. Samotný výrobce označuje tento jev jako „All Big Core design“, tedy provedení spoléhající pouze na velká jádra.

Teď ale o něco konkrétněji: Dimensity 9300 čtveřici jader Cortex-X4, z nichž jedno pracuje na frekvenci 3,25 GHz a zbylá tři běží na nižším taktu 2,85 GHz. To zřejmě proto, aby bylo možné udržet teplotu a spotřebu na rozumných hodnotách. Vedle čtyř ultra výkonných jader má SoC k dispozici další cluster s jádry Cortex-A720, která jsou rovněž čtyři a pracují s taktem 2,0 GHz. CPU se pyšní 15% nárůstem single-core výkonu a 40% nárůstem multi-core výkonu oproti předchůdci, energetická efektivita přitom může být až o 33 % lepší.

Podívat se také můžeme na některé výsledky testů v softwaru Geekbench, kde Dimensity 9300, uvnitř nadcházející vlajkové lodi Vivo X100, předvádí naprosto famózní výkon. S počtem multi-core bodů, přesahujícím hranici 7 900, je na tom dokonce lépe než 3nm Apple A17 Pro, tikající pod kapotou řady iPhone 15 Pro. Co se ale týče single-core výsledků, MediaTek nad svým cupertinským sokem pořád zaostává. Snapdragonu 8 Gen 3 však může i v tomhle ohledu s klidem konkurovat.

V dnešní době hraje klíčovou roli také umělá inteligence, tudíž není divu, že je v tiskové zprávě MediaTeku věnována velká spousta prostoru právě jí. Dimensity 9300 disponuje AI procesorem APU 790, „který je navržen tak, aby výrazně zvýšil výkon generativní umělé inteligence a energetickou účinnost pro rychlejší a bezpečnější edge computing“. Je až o 45 % efektivnější a s modely umělé inteligence, založenými na technologii Transformer, pracuje až osmkrát rychleji než předchůdce. Podporováno je až 33 miliard parametrů.

Další chloubou je grafické jádro Immortalis-G720, podporující hardwarově akcelerovaný ray-tracing. Hrubý výkon se v případě GPU zvýšil o 46 % a energetická efektivita je lepší o 40 %. „Díky kombinaci extrémní konstrukce osmijádrového procesoru s hardwarovým raytracingovým enginem 2. generace poskytuje Dimensity 9300 hráčům rychlé a plné raytracingové zážitky při plynulých 60 FPS a jako první mobilní platforma na světě dosahuje globálních efektů osvětlení na úrovni konzolí,“ píše MediaTek.

Klíčové je také zmínit podporu paměťové technologie LPDDR5T o rychlosti dosahující hodnoty 9 600 Mb/s. Zkrátka se jedná o rychlejší standard, než je LPDDR5X, používaný v dosavadních vlajkových smartphonech.