Když jsme o kartách v průzkumníkovi souborů na Windows 11 mluvili poprvé, nesla se s tím i trocha nejistoty, zda funkci nakonec Microsoft oficiálně ohlásí; tehdy totiž nebyla dostupná ještě ani v programu pro insidery.

Teď byla nová funkce konečně představena oficiálně. Karty v průzkumníkovi souborů vám pomohou lépe organizovat přístup k uložišti. Budete si je moci připínat, abyste měli často navštěvované adresáře vždy na dosah ruky, nebo kliku, chcete-li.

Jinak budou karty fungovat velmi podobně jako ty, které známe z prohlížeče. Jednoduše novou vytvoříte a zamíříte na ni do adresáře. Tam pro vás poté zůstane otevřená, dokud ji budete potřebovat. Poté ji můžete zavřít, případně přidat do oblíbených.

Do Windows 11 nově míří i další funkce. Jednou z nich jsou živé titulky napříč systémem. Ty zatím neumí češtinu, pokud by se ji ale naučily, nemuseli byste už řešit jazyk žádného audia, které na počítači přehráváte; Microsoft dokáže všechno přepsat, ačkoli asi ne se stoprocentní přesností. Přibude také nástroj pro soustředění.

S aktualizací přijdou ještě dvě novinky zaměřené na bezpečnost; Microsoft Defender SmartScreen a Smart App Control. První dokáže detekovat, zda údaje ke svému Microsoft účtu nezadáváte na stránky či do aplikací, které podle něj nevypadají důvěryhodně, a upozorní vás na to. To by mohlo předejít řadě phishing útoků.

Smart App Control pak využívá umělou inteligenci, aby ověřila kredibilitu kódu, který na vašem zařízení spouštíte. Na počítači by vám tak měly běžet pouze důvěryhodné aplikace. To podle Microsoftu blokuje největší způsob útoků na Windows a společnost plánuje ve zlepšování bezpečnosti systému pokračovat.

Microsoft zatím neřekl, kdy se novinek dočkáme, mohlo by to ale být již brzy.