Intel se připravuje na uvedení prvních procesorů, které využijí nový výrobní proces označovaný jako Intel 4. Pro neználky ale může být název trochu matoucí, neboť se rozhodně nejedná o 4nm proces, jak může číslice 4 evokovat, nýbrž o 7nm. I tak ale modrý tým věří v jeho úspěch a traduje se, že by mohl konkurovat 3nm procesu tchajwanského TSMC.

Intel 4 má vůbec poprvé využít technologii extrémního ultrafialového záření (EUV). Ta podle Williama Grimma, viceprezidenta produktového inženýrství ve společnosti Intel Logic Technology, umožňuje kontrolovat složitost procesů. Grimm současně hovoří o tom, že se firmě povedlo zajistit vyšší výnos, než se původně očekávalo. S informací přišel jihokorejský portál The Elec.

Prvními procesory, které budou na Intel 4 postaveny, má být generace Meteor Lake, jež bude s nejvyšší pravděpodobností odhalena již v příštím měsíci během akce Intel Innovation. Na rozdíl od procesu Intel 7, který je využíván řadami Alder Lake, Raptor Lake a Raptor Lake Refresh, se má nová technologie zaměřovat primárně na energetickou účinnost nežli maximalizování výkonu.

Z výzkumu analytické společnosti IC Nolridge navíc vyplynulo, že je Intel 4 schopen dosahovat podobných výsledků jako 3nm proces společností Samsung a TSMC. Nad 5nm technologií TSMC pak má jasně vítězit. V důsledku toho tak lze od generace Meteor Lake očekávat opravdu slušná zlepšení ve srovnání s aktuálním Raptor Lakem, a to zejména co se týče efektivity.