Intel dnes oznámil změny ve značení svých procesorů, které zasáhnou nadcházející generace, počínaje tou nazvanou Meteor Lake v druhé polovině letošního roku. Rebrand už dříve naznačoval Bernard Ferdnandes, který se v modrém týmu stará o komunikaci. S nově vydanou tiskovou zprávou ale konečně dostává konkrétní obrysy.

Nové značení má za cíl zjednodušit celý katalog a Intel představil hned několik kroků, pomocí nichž toho chce dosáhnout:

  • Zmizení písmena „i“: Namísto toho, aby byly označeny jako Core i9 nebo Core i5, budou mít nadcházející procesory v názvu Core 3, Core 5 atd.
  • Nevyužívání „generačního značení“: Současné CPU mají v názvu i doslovně uvedeno, z jaké generace vychází (příklad: Intel 13th Gen), ačkoliv je to zcela zbytečné, jelikož to lze odvodit z číselného označení (Core i9-13900K spadá do 13. generace a Core i9-12900K do dvanácté).

Tady ale novinky nekončí. Intel představil zcela novou řadu Intel Core Ultra, do níž budou zahrnuty budoucí procesory určené pro nejnáročnější klientelu. Mainstreamové kousky pak standardně zůstanou pod značkou Core.

V praxi to tedy bude se změnami vypadat nějak takto:

  • Core i9 -> Core 9 Ultra
  • Core i7 -> buď Core 7 Ultra, anebo Core 7
  • Core i5 -> Core 5 Ultra, anebo Core 5
  • Core i3 -> Core 3

Pokud sledujete i dění kolem notebooků, určitě vám neuniklo, že se některé dražší kousky mohou pochlubit certifikací Intel Evo. Ty budou nově zřejmě označeny jako Intel Evo Edition.

„Nová struktura značky je navržena pro budoucí plán klientských technologií společnosti Intel. Tyto změny usnadňují zákazníkům identifikaci správných klientských řešení z předního partnerského ekosystému společnosti Intel pro jejich výpočetní potřeby. A to při současném zdůraznění významu značky Intel Core, která je již téměř dvě desetiletí základem počítačového průmyslu,“ vysvětluje celý rebrand Intel.

K podobnému kroku se v září uchýlilo také AMD, nicméně tehdy zasáhl pouze mobilní segment. Samostatně jsme vás o tom informovali zde.