Již několikrát jsme vás informovali, že společnost Oppo vyvíjela vlastní čipset(y), kterým(i) by následně vybavovala své vlajkové smartphony. Oprostila by se tak od dodavatelů, jako jsou Qualcomm a MediaTek. Nejnovější zpráva přicházející z Číny ale hovoří o tom, že jsou tyto plány definitivně pohřbeny.

Spekulací o čipech z dílny čínské firmy Oppo už zde bylo několik, nicméně kromě těch, jež sloužily ke zpracování obrazu a zvuku (MariSilicon X a MariSilicon Y), jsme se ničeho pořádného nikdy nedočkali. A tak to patrně i zůstane. Podle serveru South China Morning Post (SCMP) totiž firma na tuto oblast zanevřela, a to zejména kvůli celkovému úpadku trhu se smartphony, jehož ztráta se neustále zvyšuje. O tomto tématu jsme samostatně psali začátkem května zde.

Agentura Bloomberg tvrdí, že divize pojmenovaná Zeku byla založena už v roce 2019 a ve své šanghajské divizi měla přibližně dvě stovky patentů. SCMP navíc přichází s informacemi, že ještě před dvěma týdny hledalo Oppo pro tuto divizi nové zaměstnance, kteří by zastávali nejrůznější pozice. Firma měla v hledáčku například čipové architekty nebo programátory.

Oppo tuto nepříjemnou novinu ohlásilo včera v krátkém prohlášení, kde ji označila za obtížné rozhodnutí. Zaměstnanci Zeku prý nebyli informováni ani jeden den dopředu. Podle jednoho z nich, který se svěřil serveru SCMP, bylo pracovníkům ve čtvrtek ohlášeno, aby druhý den nechodili do kanceláře. Prý si tak nemůže vyzvednout ani svůj notebook.

Firma Oppo spadá pod čínský koncern BBK Electronics, který je rovněž nadřazen značkám Realme, OnePlus, Vivo nebo iQOO.