Prodeje chytrých telefonů trpí již delší dobu a i přes některé náznaky zlepšení se zdá, že se situace příliš nelepší. Podle analytické společnosti Canalys klesl celosvětový odbyt chytrých telefonů o 13 % v prvním čtvrtletí roku 2023 ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Celkově bylo v období od ledna do března 2023 prodáno 269,8 milionu kusů.

Podle společnosti Canalys se jihokorejský gigant Samsung, který předtím ztratil své prvenství, v tomto čtvrtletí vrátil na vrchol s celkovým počtem prodaných 60,3 milionů kusů. Apple se opět umístil na druhém místě s celkovým počtem prodaných 58 milionů zařízení. Xiaomi zůstalo na třetím místě s celkovým počtem prodaných 30,5 milionů kusů, zatímco OPPO a Vivo, spadající pod jeden koncern, dokončili TOP 5 největších výrobců mobilních telefonů s 26,6 a 20,9 miliony prodaných kusů.

Jedním z faktorů, který by mohl pomoci trhu, jsou nové trendy, jako například skládací telefony. Ty by mohly přinést nový impuls do tohoto odvětví. Samsung má na třetí kvartál připravené kousky Galaxy Z Flip 5 a Galaxy Z Fold 5, Motorola pak brzy přinese Razr 40 Ultra.

Přestože došlo k poklesu prodeje chytrých telefonů, lze pozorovat několik pozitivních trendů v oboru, kupříkladu chytré hodinky. Nicméně, obecně se zdá, že globální trh s chytrými telefony stále čelí několika obtížím a prodej telefonů je stále poměrně špatný.