Jak jsme vás pár dní nazpět informovali, Opera, webový prohlížeč s dlouholetou historií, se rozhodla využít možnosti umělé inteligence a rozšířit tak své služby. Odhaleny už byly konkrétní detaily. Nová funkce umožňuje uživatelům rychle a snadno vyhledávat informace na internetu pomocí jazykového modelu ChatGPT.

ChatGPT má na svém kontě významné úspěchy v oblasti automatického překladu a generování textu. Nová vychytávka funguje tak, že uživatel napíše svůj dotaz do bočního panelu v prohlížeči Opera a ChatGPT mu poskytne odpověď na základě své rozsáhlé znalostní báze.

Jak je navíc demonstrováno na videu níže, ChatGPT slouží v Opeře i ke shrnutí článku. Stačí pouze kliknout na tlačítko, jež se nachází vedle adresního řádku, a umělá inteligence se o zbytek postará sama.

Tuto funkci lze využít k rychlému nalezení informací o cestování, finančnictví, zdraví, sportu a mnoha dalších tématech. Rozhodnutí ze strany Opery a její mateřské společnosti Kunlun Tech přichází pouze pár dní po oznámení Microsoftu o integraci umělé inteligence do svých služeb Bing a Edge.

Jak používat WebGPT v prohlížeč Opera