Před několika dny odstartovala „AI válka“ mezi Googlem a Microsoftem. Pojem samozřejmě berte s nadsázkou, ale skutečně to vypadá, že se v následujících měsících dočkáme zajímavého souboje o to, čí vyhledávač bude schopen lépe pracovat právě díky umělé inteligenci. Microsoft integroval do Bingu ChatGPT, Google ohlásil svůj vlastní projekt Bard. Na frontu se nyní přidává i třetí hráč – Opera.

Ačkoliv Opera není ani jedním ze dvou nejpoužívanějších prohlížečů, na této scéně má nezanedbatelné jméno. O něco více by jí navíc mohla pomoct integrace ChatGPT, kterou plánuje její mateřská společnost Kunlun Tech, jak sama ohlásila ve středu.

Momentálně není jasné, v jakých konkrétních produktech od Opery by byla funkce dostupná. Vedle klasického prohlížeče už totiž společnost delší dobu provozuje i prohlížeč Opera GX, který je cílen na hráče. V jejím repertoáru ale nechybí ani mobilní aplikace pro zařízení se systémem Android či iOS.

Záměr integrovat ChatGPT do prohlížeče Opera je ze strany Kunlun Tech zcela pochopitelný. Jakmile vyplavaly na povrch první zprávy o kooperaci Microsoftu a OpenAI, o téma se začal zajímat prakticky celý svět a vše ještě vyeskalovalo po samotném zjištění o zavedení populárního chatbota do prohlížeče Bing.

Opera momentálně zaujímá šestou příčku na celosvětovém trhu s prohlížeči, a to s 2,4% podílem.