Včera byla na trh oficiálně vypuštěna grafická karta Nvidia GeForce RTX 4060 Ti 8GB, která se v Česku prodává s doporučenou cenou 10 499 Kč. Přestože to je ve srovnání s dříve vydanými modely generace Ada Lovelace docela slušná částka, tvrzení zdrojů známého leakera nasvědčují tomu, že se tento mainstreamový model bude opět potýkat se slabou, ne-li vyloženě špatnou poptávkou. Minimálně tedy v zahraničí.

Moore's Law Is Dead, renomovaný insider, který častokrát přináší detaily o nejrůznějších hardwarových produktech s předstihem, ve svém YouTube videu cituje čtveřici různých zdrojů, které se víceméně shodují na tom, že poptávka po RTX 4060 Ti 8GB zkrátka není bůhvíjak dobrá. Pravděpodobně za to může právě malá kapacita paměti, jež na spoustu moderních AAA her zkrátka nestačí. To ostatně Nvidii vytýkali i recenzenti a de facto není divu.

Leaker cituje svůj zdroj z blíže nespecifikovaného významného amerického ochodu, který uvedl, že v tomto měsíci neočekávají žádné další dodávky. Zároveň tvrdí, že pouhých přibližně 30–50 % z modelů se skutečně prodává za doporučenou cenu, ty zbylé pak dostaly výrazně vyšší cenovku než 400 dolarů. „Domnívám se, že někteří partneři Nvidie doufají, že lidé budou za tuhle věc platit cenu RTX 3070,“ uvedl zdroj.

Další vyjádření dostal leaker od zdroje z velkého řetězce Micro Center. To přináší ještě větší důvod ke skepsi, jelikož zmiňuje „NULOVÝ zájem“. Zároveň se očekává, že v některých lokacích nebude v současné době prodán ani jeden model, a tak jich bylo nakoupeno pouze minimum.

Třetí osoba obeznámená se záležitostí sdělila, že RTX 4060 Ti čelí zhruba stejné poptávce jako kdysi RTX 4080, což lze prakticky zkrátit na slovo „katastrofa“. O naprostém nezájmu po RTX 4080, který dokonce vyvrcholil v to, že je překupníci museli prodávat za doporučené ceny, jsme vás dříve několikrát informovali.

Jeden ze zdrojů uvnitř nejmenovaného evropského distributora se k situaci opět vyjádřil slovy, že předběžná data o poptávce po RTX 4060 Ti jsou opravdu velmi špatná. Zároveň prohlásil, že od dubna neobdržel nové zásoby RTX 4070.

Jak to vidíte s RTX 4060 Ti 8GB vy? Láká vás, nebo spíše ne? Sdílejte s námi své myšlenky v komentářích!