Už dvakrát jsme psali o tom, že se grafickým kartám RTX 4080 moc nedaří. Poslední článek se opíral o ne zrovna působivé statistiky z portálu eBay a předpokládalo se, že nezájem uživatelů donutí takzvané scalpery prodávat karty za doporučené ceny. A to se také děje.

Scalpeři (také by se dali označit za přeprodejce) s oblibou skupují většinou špatně dostupné komponenty a snaží se je běžným spotřebitelům prodat za šíleně vysoké ceny. PC komunita je proto nemá zrovna v lásce. Nyní se scalperům spousta technologických nadšenců vysmívá, protože na kartách prodělávají.

Na sociální síti Reddit se objevil snímek, který zachycuje inzerát ve službě Facebook Marketplace, kde se jeden takový scalper snaží prodat šest různých modelů grafické karty GeForce RTX 4080 za doporučené ceny.

„Trh není to, co jsem si myslel, a místo toho, abych je [grafické karty] posílal zpět výrobci, je můžete získat za maloobchodní doporučenou cenu ode mě. Stále je velmi těžké tyto karty získat,“ uvádí v podrobnostech.

Kdyby chtěl karty vrátit zpátky prodejci, musel by minimálně zaplatit za poštovné. Jak si všimnul známý insider Moore's Law is Dead, neúspěšní scalpeři vraceli grafické karty tak často, že některé e-shopy (jako například Newegg) odstranily možnost zažádat o vrácení peněz.