Čínské zdroje nedávno informovaly o omezení dodávek grafických karet Ada Lovelace a informace, jež nyní přináší známý leaker Tom z YouTube kanálu Moore's Law Is Dead, možná ukazují konkrétní kroky, které zelený tým učiní. Anebo se může jednat o úplně jiné opatření, kdoví. Tak jako tak jsou ale Tomovy zdroje přesvědčeny, že Nvidia schválně zhorší dostupnost modelu RTX 4090.

Toto opatření by mělo za cíl postrčit uživatele ke koupi byť levnější, ale daleko méně populárnější grafiky RTX 4080 (neoblíbenost je mimochodem zcela opodstatněná, avšak o tom za chvíli). Jak jsme už v listopadu neboli těsně po vydání tohoto modelu informovali, navzdory výrazně nižšímu počtu dostupných modelů ve srovnání s vlajkovou kartou RTX 4090 se stejně nedařilo vyprodat zásoby.

První Tomův zdroj, který očividně pochází z týmu nějakého partnerského výrobce karet od Nvidie, uvedl:

„Bylo nám přímo řečeno, že nedostaneme další dodávky RTX 4090, dokud se nevyprodají existující zásoby RTX 4080. Nvidia je přesvědčena, že se lidé raději vzdají a zkrátka si raději koupí RTX 4080 [když jim nic jiného nezbyde, pozn. redakce].“

Další zdroj poznamenal, že dodávky RTX 4090 byly omezeny už týden po uvedení na trh. Uvádí také, že grafické karty RTX 6000, určené pro pracovní stanice a vyslané na trh s cenovkou v řádech několika tisíc dolarů, jsou naopak hojně rozesílány distributorům.

RTX 4080 zkrátka nabízí výrazně horší poměr cena : výkon než její dražší sestra, ale zároveň v tomto ohledu zaostává i za levnější RTX 4070 Ti. Pro spoustu opravdu náročných uživatelů prakticky neexistuje důvod, proč by raději měli zvolit RTX 4080 a nepřiplatit si za výrazně rychlejší model. Právě z tohoto důvodu už se vícekrát začínalo polemizovat o snížení její ceny, ale momentálně se tedy zdá, že Nvidia přišla s jiným řešením. Minimálně tedy dočasně.