Dle veškerých očekávání, Nvidie pomalu ale jistě vypouští na světlo světa takzvané „Super“ verze jejich aktuálních vlajkových grafických karet. Řešit v tomto textu specificky budeme jejich čerstvou Nvidia GeForce RTX 4080 Super. Model jen o třídu níž než aktuálně nejvýkonnější karta na trhu, RTX 4090, a jak název napovídá, taktéž jde o revidovaný a minimálně papírově lepší produkt než původní RTX 4080. Jaká je však realita v praxi?

Do redakce nám přišla Founder’s edice již zmiňované RTX 4080 Super. Tyto „FE“ verze pochází přímo od Nvidie a slouží jako takový základní model, který přeberou jednotlivé společnosti, jež moc dobře znáte – ASUS, Gigabyte, MSI a další – a následně vytvoří svou nadstavbu. Za trochu vyšší cenu mohou zlepšit chlazení, tudíž zvýšit takt, a tím zároveň dosáhnout lepšího výkonu. Informace je to klíčová z toho důvodu, že Founder’s edice jednotlivých karet jsou tak sice nejlevnější, ale zrovna tak se dají považovat výkonnostně za nejhorší.

Nenechte se však těmito na první pohled negativními slovy zmýlit. RTX 4080 Super je cokoliv, jen ne „výkonnostně nejhorší“. Jak už padlo, 4080 v aktuální chvíli patří mezi naprostou špičku. A Super verze ještě o to více.

Nejdříve však základní čísla: RTX 4080 Super běží oproti původní verzi na trochu lepší variantě grafického čipu AD103. Ten mimo jiné dovoluje větší množství CUDA jáder. Konkrétně 10 240 místo 9 728. Základní takt je také zvýšen na 2295 MHz a boost dosahuje dokonce 2550 MHz. O 40 více oproti základnímu modelu karty. Takt pamětí byl zvýšen o 0,6 Gb/s na 23 Gb/s – společně s větší šířkou pásma o 19 GB/s, tedy celkem 736 GB/s.

Samotná velikost pamětí však zůstává stejná. Karta tedy stále disponuje 16GB GDDR6X. Pokud jste tak čekali cenově přívětivější variantu pro graficky náročnější práce nebo práci s umělou inteligencí, toho jsme se bohužel nedočkali a prémiová RTX 4090 tak ze stáje Nvidie stále zůstává jedinou skutečnou možností pro profesionály.

V ostatních ohledech karta taktéž zůstává stejná. Včetně vzhledu, který je až na dva detaily úplně totožný včetně proporcí. A těmi detaily je přidané slovíčko Super u názvu a fakt, že barevné schéma je blíže klasické černé místo šedé. Zrovnatak karta stále vyžaduje 320 W, 12pinový konektor, avšak to všechno za přijatelnější cenu. Což je její největší argument pro koupi i existenci. Bez marže se pohybujeme o 200 dolarů níte (v přepočtu kolem 4,5 tisíce korun) a dostáváme se na rovných 1000 dolarů. Je to velká cena? Určitě je. Ale to je vyváženo ryzím výkonem.

Je na čase ji tedy otestovat na nějakých pořádných hrách. Sám jsem okamžitě sáhl po mé osobní hře minulého roku, Alan Wake 2. Pořádně na maximální grafické nastavení s path-tracingem, funkcí ray reconstruction a bez využití upscalovací technologie DLSS na rozlišení 4K. Na původní RTX 4080 hra dosahuje v úvodních momentech průměrně 25 snímků za sekundu. RTX 4080 Super tohle povyšuje jen o takové dva snímky, tudíž se drží téměř totožných čísel. Ale s těmi se samozřejmě hrát nedá. Proto přichází DLSS 3.0. Se zapnutím DLSS včetně funkce Frame Generation se úplně s klidem dostáváme na RTX 4080 Super na průměrně 90 snímků za sekundu. Samozřejmě záleží na scéně a v náročnějších to může být o trochu méně. Opět jde jenom o pár snímků více než původní verze karty, avšak už zde lze vidět jeden zásadní rozdíl. Ačkoliv se počet snímků nijak razantně nezvedá – koneckonců je nutné brát v potaz, že stále jde o de facto téměř stejné karty – RTX 4080 Super se zvládá držet v horní hranici toho, co původní verze karty, větší procento času a konzistentněji. Jinými slovy, propady, které RTX 4080 zažívá, nejsou na Super verzi tolik zřetelné a početné.

To je způsobeno jak větším počtem oných jader, tak i rychlejší pamětí. A částečně i grafickými ovladači, které zase o trochu více dokáží těžit z nadstavbových technologií Nvidie. Takový Frame Generation je samozřejmě součástí DLSS 3.0 exkluzivně pro karty Nvidia z 40. řady. Stručně řečeno dokáže karta kromě kvalitního upscalingu také generovat dodatečné snímky a tím opravdu razantně zvýšit jejich počet. Viz nejen test z Alan Wake 2, ale i další.

Rovněž jsem se totiž nemohl vyhnout zapnutí Cyberpunku 2077 a jeho path-tracingu. Je tedy čas na zabudovaný benchmark. S DLSS na ultra výkon a s frame generation jsem zaznamenal průměr 83 snímků za sekundu. Opětovně jde oproti původní verzi o zvýšení, konkrétně o tři snímky. Pokud path-tracing vypneme a benchmark zkusíme „pouze“ s ray tracingem a funkcí ray-reconstruction, kterou lze nyní zapnout bez nutnosti zapínat path-tracing, snímky se pohybují průměrně kolem 114. Jde o přibližně 2snímkový nárůst, který je opět stabilnější.

Takový Hitman 3 s ray-tracingem a DLSS včetně Frame Generation také jede výtečně. Konkrétně v lokaci Chongqing, kde prší a je spousta odlesků, se pohybujeme se Super verzí na 205 snímcích. O tři více než oproti původní verzi karty.

V neposlední řadě jsme vyzkoušeli i Zaklínače 3 a jeho relativně nový a také poměrně náročný a částečně problematický ray-tracing. Se zapnutým DLSS na nastavení kvalita a Frame Generation jsme průměrně vídali 110 snímků za vteřinu. Nárůst o čtyři fps.

Nutno podotknout, že všechny testy probíhaly na rozlišení 4K s počítačovou konfigurací, která obsahovala procesor Intel i9-7900X s taktem 3,3 GHz a 64 GB RAM o rychlosti 2400 MHz. Taktéž jsem vyzkoušel V-RAY benchmark, který nám po minutě nahlásil skóre 6 355 pro RTX test a 4 284 pro CUDA test.

Abych to rychle a jednoduše shrnul, na RTX 4080 Super jako produktu není vlastně nic špatně. Upřímně. Je to zkrátka revize už tak silné bestie, která je o trochu lepší a o trochu levnější. Jediný otazník akorát visí nad samotným datem vydání. To totiž spadlo na 31. ledna, tedy na dnes. A je vlastně otázkou, zda se koupě této karty stále vyplatí. Ten, kdo potřeboval nejvyšší výkon, už pravděpodobně dávno disponuje původní verzí nebo jinou z 40. řady; pro jiné se dost možná vyplatí počkat na úplně novou řadu, která by podle všeho měla přijít příští rok, avšak je to jen spekulace. RTX 4080 Super je tak v tomto ohledu lehce na ostří nože, a přitom to se samotným produktem nemá vlastně moc co společného. Je to však z mé strany jenom hádání a určitě se najde více než dost lidí, kteří přesně na tohle přesně v této době čekali.

Pokud se tak ke koupi rozhodnete, určitě neprohloupíte a dostanete do rukou něco, co vám následující roky – hlavně v kombinaci s DLSS a Frame Generation – vydrží úplně s přehledem a levou zadní. A pokud se stále rozhodujete, snad vám tenhle rychlý textový test pomohl. Ale nebojte, v dohledné době přijde ještě v rozšířené podobě od Fioly. Do té doby nám klidně dejte v komentářích vědět, jaký názor na RTX 4080 Super, 40. řadu, Super varianty a/nebo obecně karty Nvidie máte.