Z Číny přichází informace o tom, že Nvidia bude v tomto kvartálu čelit nižším dodávkám grafických karet nové generace. Údajně bychom se také mohli konečně dočkat snížení ceny modelu GeForce RTX 4080, jenž na trh dorazil s poměrně přestřelenou cenovkou.

Zdroje jsou přesvědčeny, že grafických karet RTX 4090, RTX 4080 a RTX 4070 Ti bude dodáváno méně, než by možná bylo potřebné. Konkrétní příčiny bohužel neuvedly. Je ale otázka, zda snížení dodávek bude mít skutečně nějaký dopad na nás, zákazníky. Zelenému týmu se totiž už dříve dařilo vyrábět velkou spoustu grafických čipů a dodávat je svým partnerům.

Hlavním bodem soustředění byla grafika RTX 4090, která je určena pro ty nejnáročnější hráče a tvůrce obsahu – počet GPU dodaných partnerům pro výrobu tohoto modelu překročil 100tisícovou hranici už necelý měsíc po uvedení na trh. Výrazně méně čipů bylo vyrobeno pro nižší model RTX 4080, který se ve finále i tak potýkal se špatnou poptávkou a zájemci o novou grafiku jej nechtěli kvůli špatnému poměru cena : výkon. Daleko populárnější kartou se tedy stala lednová RTX 4070 Ti a právě o ní čínské zdroje hovoří jako o nedostatkovém zboží.

Snížení ceny RTX 4080 by tedy bylo rozhodně vítané. Spekulace, že tento krok Nvidia učiní, se objevovaly už v prosinci minulého roku, a to v souvislosti s uvedením konkurenčních grafických karet Radeon RX 7900 XT a XTX. Právě druhý zmíněný kousek měl za cíl vyrovnat se RTX 4080, což se mu v některých disciplínách dokonce i daří. Ve Spojených státech přitom nese o 200 dolarů nižší cenovku, což rozhodně není zanedbatelná částka.