Jakmile se na trh dostaly grafické karty GeForce RTX 4090, uživatelé o ně jevili poměrně vysoký zájem. To se ale o kartách RTX 4080, jež byly vydány teprve před několika dny, podle dostupných informací tak úplně říct nedá.

Začátkem měsíce jsme psali o tom, že Nvidia rozeslala mezi své partnery celkově 100 tisíc čipů AD102, kterým disponují karty RTX 4090. Toto číslo se za těch přibližně 15 dní mělo zvýšit na 130 tisíc. Čipů AD103 pro karty RTX 4080 ale mělo být rozesláno pouze 30 tisíc a i přesto jsou těmito grafikami stále naplněné regály v zahraničních obchodech.

Na Twitteru se objevilo několik fotografií z obchodů ve Spojených státech. První snímek zachycuje skříň plnou grafických karet GeForce RTX 4080 v obchodě Microcenter nacházejícím se v New Yorku. Jeho autor uvedl, že tyto karty nikdo nechce. Na druhé fotce si můžeme prohlédnout pojízdný regál, kde je karet RTX 4080 ještě daleko více.

V některých internetových obchodech byly sice karty vyprodány do několika minut, ale velkou roli v tomto případě hráli překupníci, kteří grafiky prodávají za šílené peníze na online tržištích, jako je třeba eBay. Některé modely se tam dají pořídit za více peněz než vlajková loď RTX 4090, která je na tom výkonnostně zhruba o 30–40 % lépe. A kromě lepšího čipu samozřejmě disponuje i daleko vyšší kapacitou paměti.

Nvidia už stihla celkově rozeslat více než 160 tisíc čipů založených na architektuře Ada Lovelace a je zřejmé, že se RTX 4090 dočkala mnohem vyšší popularity než RTX 4080. Druhá zmíněná karta přitom rozhodně není špatná, ale spoustě uživatelů zkrátka přijde cena moc vysoká, a tak si buď rovnou kupují o poznání silnější RTX 4090, nebo čekají, až se cena RTX 4080 trochu sníží.

To, co si myslíme o kartě RTX 4080 my v redakci, můžete zjistit ve videu níže.