Čínský kolos Huawei nedávno představil vlajkový model Mate 60 Pro, který vypadá jako solidní nástupce úspěšného Mate 50 Pro. Ten byl v jednu dobu králem fotožebříčku portálu DxOMark, a dokonce se podíval i k nám do Evropy. Čerstvě uvedená novinka na tom ale bude jinak. Z oficiálního prohlášení jejího výrobce je zřejmé, že se u nás vůbec nebude dát pořídit. Minimálně tedy ne jinak než jako čínský model z on-line tržiště.

Server Android Authority přišel se smutnou zprávou pro fanoušky Huaweie. Dle informací, které mu sdělila sama společnost, není v plánu vydávat Mate 60 Pro mimo Čínu. Je samozřejmě možné, že se později něco změní, ale osobně jsem spíš přesvědčen o opaku.

Huawei Mate 60 Pro se od svého předchůdce liší zejména v designu. Přední strana je osazená mírně prohnutým displejem se třemi průstřely, které dávají místo 13Mpx ultra širokoúhlé selfie kameře a senzorům pro odemykání obličejem. Díky nim by technologie měla fungovat spolehlivěji a bezpečněji než normálně. A navíc vypadají ony tři díry v obrazovce docela pěkně, alespoň tedy dle mého.

Displej sází na 6,82palcový LTPO OLED panel s rozlišením 2720x1260 pixelů a adaptivní obnovovací frekvencí, která může dosáhnout hodnoty až 120 Hz. O ochranu před poškrábáním nebo popraskáním se stará druhá generace skla Kunlun Glass.

Zadní strana je osazená kruhovým fotomodulem, jenž vypadá téměř identicky jako u Honor Magic5 Lite. V něm se nachází 50Mpx snímač s optickou stabilizací obrazu, který je doprovázen 12Mpx ultra širokoúhlou kamerou a 48Mpx teleobjektivem.

Pod kapotou telefonu se nachází 5 000mAh baterie s podporou 88W dobíjení kabelem a 50W bezdrátovým nabíjením. Nechybí ani reverzní nabíjení s maximálním výkonem 20 W. Telefon je pak poháněn čipsetem Kirin 9000s, což Huawei prvně nejspíš nechtěl přiznat (nikde tento údaj neuváděl a pro médiím jej odmítl prozradit), ale později to odhalila demontáž.