Poslední dobou Microsoft staví řadu novinek ve svých službách na umělé inteligenci. Může za to převážně úzká spolupráce s organizací OpenAI, do které redmondský technologický gigant nalil spoustu peněz, aby nabídl lepší vychytávky uvnitř aplikací než jeho konkurenti.

Dá se přitom říct, že mu to docela dobře vychází. Počet uživatelů vyhledávače Bing rapidně vzrostl po rozšíření funkce Chat a funkce Copilot, která bude integrována do kancelářských programů v rámci sady Microsoft 356 (dříve Office 365), zaujala řadu lidí a z ukázek sbírá pozitivní ohlasy.

Jednou ze zajímavých funkcí, kterou může Microsoft díky umělé inteligenci nabízet, je generování obrázků. Vytvořit olejomalbu nebo prakticky cokoliv jiného na přání už dokáže chatbot uvnitř Bingu, o čemž jsme vás samostatně informovali zde, nicméně nyní byl generátor rozšířen i do prohlížeče Edge.

Tam se schovává pod ikonkou obrázku se štětcem umístěné v bočním panelu, na který Microsoft v poslední době sází docela hodně. Všechny ty věci, co Edge poslední dobou nabízí, se navíc snad nikam jinam nevlezou (tedy pokud by se Microsoft nerozhodl jít cestou uschování všeho do jednoho velkého nepřehledného menu).

Funkce „Image Creator“ je zatím pouze ve fázi preview. Jakmile nabídku otevřete, dostanete možnost vepsat svůj příkaz, podle něhož bude obrázek vygenerován, ale stejně tak se můžete pouze dívat na již existující výtvory nebo se poohlédnout do historie na vámi navržené snímky. Ve spodní části se nachází také FAQ sekce, kde se můžete o službě dozvědět detailnější informace.

Při pohledu na fotografii vám možná neunikla ikonka žlutého blesku nacházejícího se vedle tlačítka pro odeslání příkazu na tvorbu obrázku. Číslo vedle něj značí, kolik takzvaných „boostů“ ještě máte. Jakmile vám dojdou, budou se obrázky vytvářet pomaleji. Pakliže byste nechtěli zbytečně dlouho čekat, dostanete možnost koupit si další boosty za body věrnostního programu Microsoft Rewards.

Image Creator funguje díky technologii DALL-E, kterou vyvinula OpenAI. Nezapomeňte, že pracuje pouze s anglickými příkazy. Microsoft nicméně slibuje, že se již pracuje na rozšíření dostupnosti pro další jazyky. Je tedy možné, že budeme časem schopni poroučet umělé inteligenci i v češtině.

Zkusili jste si už někdy vygenerovat obrázek pomocí umělé inteligence? Pokud ano, jak jste byli spokojeni s výsledky?