Ve čtvrtek Microsoft ohlásil novinku, která bude pro mnohé zaměstnance znamenat výraznou změnu v tom, jak s aplikacemi Microsoft 365 pracují. Přinese totiž umělou inteligenci do Wordu, Excelu, PowerPointu, Outlooku i do Teams. Vše bude spoléhat na teprve před několika dny představený model GPT-4.

S čím konkrétně Copilot pomůže? Využití generativní umělé inteligence ve Wordu je přímočaré. Na základě zadání dokáže napsat text. Podobně jako funkce integrovaná už teď v platformě Notion vám ale také umožní nechat text přepsat nebo shrnout, což může ušetřit opravdu nemálo času.

O něco zajímavější je využití Copilota v dalších aplikacích. Třeba v Excelu zvládne analyzovat trendy nebo generovat profesionální vizualizace dat. V PowerPointu dokáže vytvořit prezentaci na základě dokumentu ve Wordu, a přidá i poznámky pro prezentujícího či zdroje. S pomocí pokynů jako „animuj tento slide“ si pak můžete prezentaci ještě více přizpůsobit.

Pomoct má Copilot ale i v Outlooku. Kromě toho, že vám pomůže schránku zorganizovat, za vás napíše třeba i e-mail podle zadání. Právě v e-mailu byste tak v budoucnu nemuseli strávit ani zdaleka tolik času jako doteď. V Teams nabídne Copilot generaci automatických shrnutí.

Pokud vás ale předešlé odstavce příliš nažhavily, je třeba vás zase trošku zchladit. Funkce jsou prozatím dostupné jen vybraným firemním zákazníkům a i po vydáním pro veřejnost je nepravděpodobné, že bude novinka okamžitě podporovat češtinu.

Veřejné ohlášení nejspíš přichází jako reakce na nedávné prohlášení Googlu, že některé podobné funkce zamíří i do jeho kancelářských aplikací. Nenabídne ale takový rozsah funkcí jako Copilot a i novinka od Googlu ještě nejakou dobu pro veřejnost vydaná nebude.