Jak bylo avizováno zhruba v polovině minulého týdne, tchajwanský výrobce hardwaru MSI v rámci CES 2024 představil svůj první handheld, který bude konkurovat populárním produktům typu Steam Deck nebo ASUS ROG Ally. Oproti nim se však liší hned v několika klíčových aspektech – vyčnívá například zcela netradiční volba procesoru.

O výbavě ale až za chvíli. Prvně se zaměřme na design, který se nese ve vcelku jednoduchém duchu. Černé provedení, uzpůsobení tak, aby se dobře drželo, je obohaceno o RGB kroužky kolem joysticků. Kromě „páček“ nalezneme na přední straně také tlačítka ABXY nebo d-pad kruhového tvaru. Co ale bohužel chybí, jsou trackpady, jimiž disponují Steam Deck i například Lenovo Legion Go. Když se celkově nebudeme soustředit na barvu, nový MSI Claw se svým designem celkově podobá kapesní konzoli ASUS ROG Ally.

V čem je však další výrazný rozdíl, je hardware. V podstatě všechny klíčové PC handheldy, které aktuálně najdeme na trhu (Nintendo Switch nebo PS Portal samozřejmě nepočítáme), disponují čipem z dílny společnosti AMD. MSI se s konzolí Claw nicméně přiklonilo k modrému týmu, a tudíž je novinka ve své hlavní konfiguraci vybavená procesorem Intel Core Ultra 7 155H z čerstvě vydané generace Meteor Lake.

Co se detailněji týče samotných parametrů čipu, k dispozici je 16 procesorových jader, 22 výpočetních vláken a 24MB L3 cache. Základní frekvence CPU činí 3,8 GHz, avšak dosáhnout lze až 4,8GHz boost taktu. Jako základní TDP Intel uvádí hodnotu 28 W, ale je důležité poznamenat, že jej lze nastavit v rozmezí od 20 W až po skoro šílené 115W MTP (Maximum Turbo Power). Dle uniklých výsledků by mohla být síla procesoru zhruba srovnatelná s tím, co může nabídnout AMD Ryzen Z1 Extreme uvnitř konzole ASUS ROG Ally.

Integrovanou grafikou je Arc Xe-LPG, která nabízí osmero Xe jader a podporu upscalingové technologie XeSS. Podporovány jsou samozřejmě všechny důležité moderní kodeky jako AV1, H.265 nebo VP9. Chlazení čipu je zajištěno systémem MSI Cooler Boost Hyperflow, který spoléhá na dva aktivní ventilátory a vícero takzvaných heat pipes (tepelných trubic), zajišťujících odvod tepla.

Při koupi handheldu je klíčovým rozhodovacím faktorem také výdrž, která by měla MSI Claw hrát do karet – minimálně tedy dle oficiálních materiálů výrobce. Konzole nabízí 53Wh kapacitu baterie a už v tomto ohledu je tudíž lepší než Steam Deck, ASUS ROG Ally nebo Lenovo Legion Go. MSI je přesvědčeno, že Claw vydrží dvě hodiny provozu při plné zátěži, a proto jej označuje za handheld s „nejlepší výdrží ve své třídě“.

MSI Claw dále nabízí 7palcový FullHD displej se 120Hz obnovovací frekvencí a 100% pokrytím barevného gamutu sRGB. Panelová technologie je konkrétně IPS. Dle tiskové zprávy se obrazovka také pyšní 500nitovým jasem.

Novinka od MSI je postavená na operačním systému Windows, jehož rozhraní v současné době není pro handheldy (a celkově pro zařízení s malou obrazovkou) zrovna vhodné. Výrobce si toho je nicméně vědom, a tudíž uživatelům přináší službu MSI Center M, přes níž lze snadno přistupovat k jednotlivým hrám nebo upravovat nastavení konzole.

CENA A DOSTUPNOST

Podle serveru The Verge, který informace získal od samotného MSI, se handheld začne na pulty obchodů dostávat ještě v první polovině letošního roku. Firma plánuje vydat hned tři různé verze, přičemž ta nejlevnější z nich dostane 512GB úložiště a procesor Core Ultra 5. Stát bude 699 dolarů (v přepočtu 19 000 Kč vč. DPH). Nejdražší konfigurace vyjde na 799 dolarů (v přepočtu 21 700 Kč vč. DPH).

Kdy se konzole dostane na zdejší trh a s jakou cenou, aktuálně bohužel nevíme.