V květnu pořádala společnost ASUS velmi očekávanou akci, na níž byly odhaleny doplňující detaily o konzoli ROG Ally. Mezi ně patřily zejména informace o ceně a dostupnosti, přičemž jsme se dozvěděli, kolik bude ambiciózní konkurent Steam Decku stát české zájemce. Nyní vám po delší době klíčové vlastnosti handheldu připomeneme, jelikož byl oficiálně vyslán na tuzemský trh.

ASUS ROG Ally je zatím dostupný pouze ve variantě s čipem AMD Ryzen Z1 Extreme, která je sice dražší – vyjde na 19 490 Kč včetně DPH – ale zato poskytuje o poznání lepší výkon. Podíl na tom má zejména procesor, jenž využívá architekturu Zen 4 a disponuje osmi jádry, a grafická jednotka postavená na architektuře RDNA 3.

V naší podrobné recenzi, kterou si můžete přehrát výše, jsme vám demonstrovali, jak hardwarová výbava funguje v praxi. Můžeme vás přitom ubezpečit, že si budete moci užít i náročnější herní tituly, a to při rozumné spotřebě. Navíc lze handheld využít i pro práci se střihačskými nebo grafickými programy.

Tady se dostáváme k další důležité přednosti ROG Ally – operační systém. Abychom ale byli přesní, zde se jedná současně o výhodu či nevýhodu. Windows 11 sice poskytuje výrazně větší svobodu než SteamOS postavený na Linuxu, avšak právě kvůli jeho komplexnosti a jisté nepřipravenosti na zařízení s malou obrazovkou se hůř ovládá, jak jsme vám ve videu sami ukázali. Tyto neduhy se ASUS snaží napravit s programem Armoury Crate, jenž má nahrazovat nabídku her známou z konzolí. De facto přináší systém typu plug and play. Kompatibilita se všemi populárními platformami, jako je Steam, Epic Games nebo EA App, je samozřejmostí.

Třešničkou na dortu jménem ROG Ally je potom displej s rozlišením FullHD a 120Hz obnovovací frekvenci. Maximální svítivost navíc dosahuje až hodnoty 500 nitů, a tak se můžete těšit na parádně jasný obraz. Nechybí ani podpora technologií AMD FidelityFX Super Resolution nebo AMD FreeSync Premium.

Pokud vás cenovka konzole neláká a uvažujete spíše nad méně výkonnou, zatím pro vás jasné zprávy bohužel nemáme. Dorazit má někdy ve druhé polovině letoška s dosud nespecifikovanou cenou.