Nedávno se roztrhl pytel s diskuzemi o konci nadstavby MIUI, která telefony od čínského výrobce Xiaomi provází už třináct let. Někteří se domnívali, že firma sáhne po náhradě zvané MiOS, ale jiní tvrdili, že jde o nesmysl a už brzy se dočkáme MIUI 15. Pravdu však evidentně neměla ani jedna ze stran.

Generální ředitel a zakladatel Xiaomi, Lei Jun, dnes oznámil nový systém zvaný HyperOS, s nímž se poprvé setkáme u řady Xiaomi 14. Ta se má v Číně poprvé představit už za deset dní. Důležité je ale dodat, že navzdory některým dřívějším spekulacím bude HyperOS k dispozici celosvětově, nikoliv pouze pro domácí trh Xiaomi. První uživatelé mimo Čínu by se mohli dočkat začátkem příštího roku.

HyperOS je postaven na Androidu, ale Xiaomi s ním má daleko větší plány. Chystá se vytvořit ekosystém, který vás bude propojovat s „dalšími lidmi, auty a domovy“. Z Číny nicméně zaznívá, že HyperOS nyní najdeme ve všech zařízeních, takže se dostane i do tabletů nebo chytrých hodinek.

Lei Jun také prozradil, že se na systému pracuje už od roku 2017. To může leccos vysvětlovat – třeba to, proč poslední aktualizace MIUI nepřinesly bůhvíjak zajímavé novinky.

Na HyperOS jsme opravdu zvědaví, tím spíš, když nyní víme, že je ve vývoji už šest let. Momentálně se s vámi ale nemůžeme podělit o více detailů, neboť kromě toho, že bude HyperOS existovat, nám o něm Xiaomi prakticky vůbec nic neprozradilo. Vůbec si tedy nelze udělat představu o designové stránce či nových funkcích. Alespoň však máme o důvod víc těšit se na 27. října, kdy dorazí vlajkové smartphony Xiaomi 14.

„ODE DNEŠKA SE BUDEME POSTUPNĚ LOUČIT S MIUI“

LEI JUN, GENERÁLNÍ ŘEDITEL XIAOMI