Navzdory tomu, že byly v minulosti objeveny střípky kódu zmiňující nadstavbu MIUI 15, nyní přišel renomovaný leaker Digital Chat Station s tvrzením, že poslední nadstavbou série MIUI bude aktuální „čtrnáctka“. Dle aktuálních poznatků má Xiaomi, třetí největší výrobce chytrých telefonů světa, přijít s novou nadstavbou, popřípadě rovnou operačním systémem, pojmenovaným MiOS.

Xiaomi si na MiOS nechalo vystavit ochrannou známku a také si zaregistrovalo čínskou doménu „mios.cn“. Jak spatřil portál GSM Arena na asijských sociálních sítích, mezi některé uživatele měla být rozšířena vývojářská beta verze, která zmiňuje právě název MiOS. Zda se však náhodou nejedná o podvrh vytvořený v grafickém programu, nemůžeme potvrdit.

Podle někdejších zpráv, publikovaných čínskými médii, se chce Xiaomi vydat ve stopách konkurenční firmy Huawei, která si v důsledku amerických sankcí vyvinula vlastní operační systém zvaný HarmonyOS. V současné době je tedy ve hře nejen varianta, že údajný MiOS nahradí MIUI, ale také ta, že MiOS bude ve skutečnosti nástupcem Androidu pro alespoň některé budoucí Xiaomi telefony.

Přiznejme, že se MIUI během posledních několika verzí příliš nezměnilo. To, že se Xiaomi celou tu dobu věnovalo vývoji nového operačního systému, by tedy bylo docela dobrým argumentem, proč se tak dělo.