Celosvětový poprask způsobilo nedávné tvrzení známého leakera Digital Chat Station. Ten uvedl, že MIUI 14 bude poslední nadstavbou legendární řady od Xiaomi a příští systémy ponesou označení MiOS – a to i navzdory dřívějším důkazům o testování MIUI 15. Spekulovalo se přitom nad tím, zda MiOS nahradí pouze MIUI, anebo rovnou celý Android (po vzoru Huaweie). Známý zahraniční server se však staví do opozice a tvrdí, že se jedná o nesmysl.

Portál Xiaomiui, který se zabývá novinkami ze světa Xiaomi a se světem pravidelně sdílí i podrobností týkající se systému MIUI, se ohání tvrzením, že třetí největší výrobce smartphonů stále pracuje na MIUI 15 a v současné době se zabývá optimalizacemi. Autor článku píše, že informace, jež předkládá, lze považovat za důvěryhodné, neboť pochází přímo z oficiálního serveru Xiaomi.

„Rádi bychom vysvětlili, že všechna tato tvrzení nejsou přesná. Společnost Xiaomi v současné době oficiálně testuje aktualizaci MIUI 15. MIUI 15 je vyvíjena interně pro mnoho smartphonů,“ uvádí Xiaomiui.

„MIUI 15 je v současné době ve fázi testování pro miliony smartphonů Xiaomi, jako jsou Xiaomi 13, Xiaomi 13 Ultra, Redmi K60 Pro, MIX FOLD 3 a další. Všechna tvrzení o budoucnosti systému MiOS jsou nepravdivá. Není známo, zda společnost Xiaomi v budoucnu přejde na operační systém MiOS,“ dodává. Rovněž zmiňuje přibližný termín vydání MIUI 15, který vychází na konec tohoto měsíce.