Microsoft z veřejného přístupu stahuje několik neurálních sítí. Mezi nimi je i jedna kontroverzní, rozpoznávající emoce. Její kritici upozorňují na to, že emoce usuzuje pouze z výrazu dané osoby, a výraz nutně nemusí emoce vystihovat.

Rozhodnutí stáhnout neurální sítě přichází s výraznou obměnou etických zásad Microsoftu, které jsou teď mnohem ostražitější vůči publikování kterýchkoli umělých inteligencí zaměřených na identifikaci. Společnost tak bude moct lépe monitorovat ty, kteří budou mít k funkcím přístup.

Společně s koncem rozpoznávání emocí Microsoft do soukromí stahuje i řadu funkcí Azure Face. Třeba pro identifikaci podle obličeje za pomocí této služby se budete muset přihlásit. To platí i pro zjišťování parametrů jako je pohlaví, věk, úsměv, vousy, chlupy či detekci makeupu.

Microsoft přestal služby nabízet hned 21. června/júna, současní uživatelé je ale budou moct využívat až do konce června/júna příštího roku. Do té doby se budou muset pro zachování přístupu k sítím přihlásit a sdělit Microsoftu přesně, k jakým účelům plánují technologie využít.

Microsoft dále věří, že jeho sítě mají velké možnosti využití, uvědomuje si ale také rizika jejich zneužití.