Nedávno jsme vás informovali o tom, že Microsoft pracuje na vlastních čipech určených pro vývoj umělé inteligence, jimiž by mohl konkurovat současnému velikánovi v oboru, společnosti Nvidia. Podle nových tvrzení si údajně na pomoc vzal jednoho z hlavních konkurentů zeleného týmu, kterým je firma AMD.

Podrobnosti přináší zdroje agentury Bloomberg, jež měly uvést, že obě společnosti pracují na prozkoumání alternativ ke grafickým kartám od Nvidie, která bezesporu současnému trhu dominuje. Vzpomeňte si třeba na zprávu o nedávných nákupech kontroverzního multimiliardáře Elona Muska nebo tvrzení o tom, na čem byl trénován jazykový model pohánějící službu ChatGPT. V obou případech šlo o tisíce karet právě od Nvidie.

„Jsme velmi nadšeni našimi příležitostmi v oblasti umělé inteligence, která je také naší nejvyšší strategickou prioritou. Nacházíme se ve velmi raných fázích éry AI computingu a jejich přijetí a růst probíhá rychleji než jakákoli jiná technologie v nedávné historii,“ měla v úterý pronést generální ředitelka AMD Lisa Su.

Zdá se, že umělá inteligence by mohla být ta správná oblast, do jejíž podpory by se nyní mohlo vyplatit investovat. Služby, jako je právě ChatGPT od OpenAI, nabírají na popularitě a čím dál více méně známých organizací, firem či kolektivů lidí se jejich vývojem chce intenzivněji zabývat.

Je patrné, že se Microsoft snaží dostat více i do hardwarového světa, místo aby zůstal pouze v tom softwarovém. Jeho čipová divize má nyní zhruba 1 000 zaměstnanců a redmondský gigant stále hledá další, kteří by se patrně mohli zabývat vývojem SoC postavených na architektuře ARM, které by teoreticky mohly konkurovat Applu a jeho sérii M. Podrobněji jsme o tom psali zde. Samozřejmě ale nesmíme zapomínat na již existující hardwarové produkty, jako jsou například notebooky Surface.