Meta chce být velkým hráčem na poli umělé inteligence. I proto se už minulý měsíc spojila s Qualcommem, aby dostala čipy přímo uzpůsobené pro výpočty spojené s generativní umělou inteligencí na jeho mobilní SoC. Meta totiž sama vyvíjí generativní model Llama 2, jehož podporu by nové čipsety dostaly. Teď po Qualcommu Meta zahajuje spolupráci i s dalším výrazným výrobcem čipsetů pro mobily, MediaTekem.

Kdy se čipy stvořené pro AI do mobilů podívají? Mohlo by to být už na konci roku. MediaTek sice explicitně nepotvrdil jejich implementaci do Dimensity 9300, ale zdá se to být poměrně logické. Zvlášť tedy proto, že jde o vlajkový čipset firmy. K využití moderních generativních AI modelů by tak už nemuselo být třeba připojení k internetu.

Generativní umělá inteligence přímo na vašem zařízení by mohla v budoucnu otevřít dveře řadě užitečných funkcí. Navíc, když se teď Meta spojila s Qualcommem a MediaTekem, podobně zaměřené čipy by do svých čipsetů mohly začít implementovat firmy jako Samsung či Apple.

MediaTek Dimensity 9300 bude představen později tento rok a dle dřívějších spekulací dostane až čtyři velká procesorová jádra Cortex-X4. Ta budou dále doprovázena čtveřicí středních jader Cortex-A720.