Jako každý rok se má i Qualcomm letos pochlubit novým vlajkovým čipsetem, který bude pohánět nadcházející vlajkové smartphony a tablety. Z dřívějších tvrzení od nejrůznějších leakerů vyplynulo, že oznámení Snapdragonu 8 Gen 3 v tomto roce dočkáme o něco dříve, než bývá obvyklé. To se nyní potvrzuje, jelikož sám americký čipový velikán oznámil datum podzimní akce Snapdragon Summit.

Právě během této konference bývají vždy odhalena nová řešení, a to včetně vlajkových čipů. Zatímco loni byl Snapdragon 8 Gen 2 představen v půlce listopadu, letos si pro Snapdragon 8 Gen 3 do kalendáře můžeme zapsat rozmezí od 24. do 26. října, kdy se bude Snapdragon Summit opět konat na Havaji.

To, že bude středobodem celé akce právě Snapdragon 8 Gen 3, je více než pravděpodobné. Maximálně by se mohlo stát, že Qualcomm oznámí nějakou novinku, kterou si pečlivě drží pod pokličkou a ještě jsme o ní neslyšeli.

Snapdragon 8 Gen 3 bude vyráběn 4nm procesem N4P tchajwanského giganta TSMC a jeho hlavním tahounem bude procesorové jádro Cortex-X4, které nedávno debutovalo, jak jsme vás samostatně informovali zde. V jeho případě byla o 15 % zvýšena hodnota IPC (počet instrukcí na cyklus) a frekvence by mohla dosahovat 3,4 GHz. Kromě něj bude Snapdragon 8 Gen 3 využívat i pětici středních jader Cortex-A720 a dvě malá efektivní jádra Cortex-A520. Celkově se očekává výrazně lepší výkon s podobnou spotřebou.

Prvními smartphony, jež se bude moct tímto novým výtvorem od Qualcommu pyšnit, budou nejspíš ty spadající do série Xiaomi 14. Ta se bude klasicky skládat ze standardního modelu a varianty Pro, jež nabídne lepší výbavu. Včera jsme o této řadě psali v souvislosti s prvním výskytem v databázi.