Umělá inteligence znamená znamená v poslední době pro technologický svět opravdu hodně. Stává se součástí řady nejrůznějších aplikací a služeb, aby nalákala nové zájemce nebo umožnila stávajícím zákazníkům pracovat ještě efektivněji. Není tedy divu, že roste poptávka i po nástrojích, které dokáží umělou inteligenci trénovat. Zejména se bavíme o grafických kartách.

Navzdory tomu, že jsme v poslední době mohli slyšet vícero zpráv o budoucím příchodu dalších jmen na scénu s grafickými kartami/čipy pro vývoj umělé inteligence, v současnosti pořád ještě náleží trůn Nvidii, která má v současné době na trhu de facto monopol. Není to však díky jejím známým grafikám řady GeForce.

Popularitu v AI segmentu si Nvidia drží zejména díky modelům A100 a H100, které staví na vysoce výkonných Tensor jádrech, jež jsou určená právě pro práci s umělou inteligencí a strojovým učením.

Server DigiTimes nedávno přišel se zprávou, že poptávka po těchto dvou kouscích nabyla značného nárůstu a je patrné, že ji zelený tým nestíhá naplňovat, jelikož si u společnosti TSMC, jež zajišťuje grafické čipy jako takové, nechala zvýšit výrobu.

Zatímco GPU A100 staví na 7nm procesu od TSMC, H100 se chlubí novějším procesem 4N, což je prakticky vylepšená 5nm technologie speciálně vytvořená pro Nvidii. Na 4N jsou založeny také současné desktopové grafiky generace Ada Lovelace.

Zmíněné modely jsou populární i v Číně, kde má Nvidia údajně nabízet jejich pozměněnou variantu, aby obešla americké sankce. GPU jsou na tamním trhu označeny jako A800 a H800 a prodávají se s cenovkou, která je o 40 % vyšší než původní doporučená cena. Právě s těmito kartami nejspíš pracovala společnost Baidu, aby vytvořila svou alternativu pro ChatGPT zvanou Ernie Bot.