Umělá inteligence je poslední dobou velkým trendem, jenž tisícům lidí denně usnadňuje práci, studia či jiné aktivity. Není tedy vůbec divu, že se v této oblasti snaží prosadit řada různých technologických společností.

Snad největší boom byl, a vlastně stále je, kolem služby ChatGPT z dílny organizace OpenAI, která je nejen schopna odpovídat na komplexnější otázky uživatelů, ale také zvládne řešit rozmanitou škálu problémů. Díky aktualizaci jazykového modelu, který jej pohání, navíc bude dosahovat ještě lepších výsledků.

Popularita ChatGPT vnukla řadě firem myšlenku integrovat AI technologie do svých aplikací, ale také vyvíjet svá zbrusu nová řešení, jimiž by na populární produkt OpenAI zaútočily. S podobnou myšlenkou přišel i čínský gigant v oboru vyhledávání Baidu, jenž už dlouho pracoval na poměrně ambiciózním rivalovi jménem Ernie Bot. Jeho oznámení s sebou ale možná neslo více negativ nežli pozitiv.

Během tiskové konference, kde společnost nového chatbota předváděla, hovořil více než půl hodiny i generální ředitel Baidu Robin Li Yanhong. Diváky a akcionáře však úplně nenadchnul fakt, že veškeré ukázky byly předem připravené a na obecenstvo nečekala žádná praktická ukázka, která by potvrzovala, že pronesené věty o schopnostech Ernieho nejsou jen plody marketingové přípravy, nýbrž skutečnost.

Nejenže Baidu neukázalo Ernie Bota naživo a používalo běžné videonahrávky a slidy, ale nedočkali jsme se ani žádných průlomových funkcí. Vytvářet pohádky, řešit matematické úlohy nebo tvořit audiovizuální obsah dnes dokáže vícero služeb, včetně zmíněného jazykového modelu GPT-4.

Akce skončila pro Baidu fiaskem. Během prezentace výrazně klesla hodnota akcií (o zhruba 10 %), a byť jsou již nyní zpátky na nohou, pád docela jasně reflektuje, co si o technologii v daný moment mysleli investoři.

Podobně se uvedení nové technologie nepovedlo Googlu. Ten během prezentace služby Bard, která časem rozšíří nejpoužívanější vyhledávač světa, všem ukázal faktickou chybu. V důsledku toho tak spadla hodnota jeho mateřské společnosti Alphabet asi o 100 miliard dolarů.