Microsoft nedávno ukončil podporu svého operačního systému Windows 8.1, a pro běžné uživatele, kteří chtějí dostávat bezpečnostní aktualizace a jiná vylepšení, jsou tak jedinými použitelnými verzemi Windows ty, jež nesou označení 10 a 11. Momentálně to ale vypadá, že se výběr již brzy zúží.

Microsoft nyní ohlašuje, že od konce ledna nebude uživatelům nabízet ke koupi licence systému Windows 10. Ten je zde s námi už od roku 2015, ale od října 2021 jej spousta uživatelů stihla vyměnit za novější Windows 11.

To, že nebudou k dispozici licence z první ruky, ale samozřejmě hned neznamená, že končí podpora systému. Windows 10 bude dostávat bezpečnostní aktualizace až do 14. října roku 2025, ale je více než jasné, že prioritou Microsoftu rozhodně nebude.

„31. leden 2023 bude posledním dnem, kdy bude možné zakoupit a stáhnout Windows 10. Pro Windows 10 bude nadále k dispozici podpora ve formě aktualizací zabezpečení, které pomáhají chránit počítače před viry, spywarem a dalším malwarem, a to až do 14. října 2025,“ stojí na oficiální internetové stránce.

Prostřednictvím webu Microsoftu lze v současné době zakoupit licenci pro Windows 10 Home za 3 999 korun, Pro verze pak stojí 7 199 korun. Mějte ale na paměti, že se konec prodeje licencí zatím týká pouze oficiálního webu a partneři Microsoftu budou nejspíš ještě delší dobu aktivační klíče nabízet.