Po téměř desíti letech ukončuje Microsoft podporu svého operačního systému Windows 8.1. Ačkoliv se nejednalo o tak oblíbený systém, jako byl například Windows 7, ve svém zařízení jej má nainstalováno docela vysoké množství lidí – zhruba 2,45 % všech uživatelů Windows.

Všichni tito lidé by tedy měli zvážit přechod na novější verzi, třeba Windows 10, nebo i novější Windows 11. Pokud tak neučiní, budou využívat systém, jenž nebude dostávat žádné další aktualizace, technickou podporu, a dokonce ani bezpečnostní opravy, v důsledku čehož může být jejich počítač zranitelnější vůči různým typům škodlivého softwaru. To ale neznamená, že Windows 8.1 už fungovat nebude, ale Microsoft stejně všem současným uživatelům doporučuje přejít na jeden z novějších systémů.

Ve stejný den, kdy skončila podpora Windows 8.1., tedy 10. ledna, byl rovněž ukončen placený program ESU, jenž prodlužoval dodávky bezpečnostních aktualizací do systému Windows 7. Jeho podpora sice byla definitivně pohřbena už v roce 2020, avšak Microsoft stále ještě nabízel firmám a organizacím další opravy chyb a vylepšení ochrany. Pozoruhodné je, že Windows 7 stále ještě zaujímá přibližně 10% podíl na celkovém počtu uživatelů Windows, což jenom svědčí o jeho oblíbenosti mezi samotnými spotřebiteli.