V posledních dnech prolétla některými médii kontroverze týkající se funkce NameDrop, kterou společnost Apple představila v rámci iOS 17. Jejím cílem je umožnit rychlý přenos kontaktních informací, a to přidržením dvou iPhonů u sebe. Právě z tohoto důvodu se zejména ve Spojených státech objevilo nespočet zpráv, které varují před potenciálními riziky funkce. Pro vás je ale důležité vědět, že se není čeho bát.

Při vývoji NameDropu se v Applu samozřejmě přemýšlelo, a tudíž skutečně není možné, aby do vašeho iPhonu na ulici někdo narazil svým iPhonem a okamžitě získal vaše telefonní číslo nebo jiné osobní údaje.

Absurdní je zejména fakt, že mylné informace o automatickém přenosu kontaktních informací po styku dvou iPhonů sdíleli nejen uživatelé platforem jako TikTok, kteří si informace neověřili, nebo se chtěli pouze chytit trendu a užít si moment slávy. Vypnutí této funkce, jež „umožňuje sdílení kontaktních informací pouhým přiblížením telefonů k sobě“, doporučil například i policejní sbor amerického města Chester.

A jak tedy NameDrop funguje? Ano, je pravda, že je na nových iPhonech v rámci iOS 17 spuštěna automaticky. Celý proces sdílení údajů však opravdu není tak přímočarý, jak mnohé zdroje uváděly. Po přiblížení telefonů se kontaktní kartička s osobními informacemi zobrazí pouze vám a je jen a pouze na vás, zda se ji rozhodnete poslat do druhého telefonu, anebo kliknete na tlačítko, které pouze umožní přenos informací druhé osoby.

Proces se navíc ukončí ve chvíli, co se telefony vzdálí od sebe, anebo v případě, že se rozhodnete svůj iPhone uzamknout. Tímto se tedy dostáváme k dalšímu bezpečnostnímu prvku – NameDrop nefunguje v případě, že jste telefon neodemknuli.

Pokud byste se ale i tak funkce báli a chtěli byste ji vypnout, lze tak učinit v aplikaci Nastavení a sekci dedikované pro AirDrop.