Technologický gigant Microsoft podle zprávy nedávno zveřejněné portálem Semafor hodlá investovat 10 miliard amerických dolarů (tedy více než 250 miliard korun v přepočtu) do organizace pro výzkum umělé inteligence OpenAI.

Nezisková organizace OpenAI s nejvyšší pravděpodobností využije investice k vývoji svého softwaru a zlepšení produktů a služeb pro Microsoft. Už před několika dny například vyplavalo na povrch, že Microsoft zvažuje integraci populární služby ChatGPT do několika svých aplikací. Kupříkladu v Outlooku by sloužila pro zlepšení vyhledávání nebo navrhování možného pokračování e-mailu, ve Wordu by zase mohla proměnit text uživatele v lepší dílo.

Zpravodajský server Semafor uvádí: „Infuze Microsoftu by byla součástí komplikované dohody, ve které by společnost získala 75 % zisků OpenAI, dokud nevrátí své investice...“

Startup si získal pozornost díky své aplikaci ChatGPT, která se v posledních týdnech setkala s velkým ohlasem. Úspěch se ale nedá upřít ani generátoru obrázků DALL-E, který se setkal s vysokým zájmem uživatelů už před několika měsíci. Dohoda se tak stává součástí financování s dalšími investory, kteří jsou do projektu zapojeni.

Microsoft by díky aplikaci ChatGPT mohl zvýšit své úsilí ve vyhledávání na webu. Aktuálně celému trhu dominuje společnost Google a Bing má v současné době velmi malý podíl na globálním trhu vyhledávačů.