O nadcházející řadě iPhonů jsme již slyšeli leccos. Máme už řadu klíčových podrobností o fotoaparátech a další hardwarové výbavě, se kterou se máme letos setkat. Kromě toho se už vícekrát zmiňoval cenový nárůst, a to zejména kvůli zvyšujícím se nákladům. Na druhou stranu, poptávka po chytrých telefonech není v posledních měsících celosvětově vůbec dobrá, a tak by mohlo zdražení představovat bariéru pro další uživatele. Nicméně, Apple si s tím hlavu patrně neláme.

Podle nejnovějších informací přicházejících z agentury Bloomberg si Apple nechává letos vyrobit zhruba stejně jednotek iPhonů 15 jako vloni. Konkrétně se nyní bavíme o 85 milionech kusů, o jejichž zhotovení firma požádala své dodavatele. Společnost si je nízké poptávky po smartphonech vědoma, ale bude se snažit o udržení dodávek navzdory tomuto nepříjemnému faktu.

Dobře informované osoby, které si nepřály být jmenovány, také agentuře prozradily, že cupertinský velikán přemýšlí nad zdražením modelů Pro a Pro Max. První zmíněný kousek, jenž má nyní základní cenovku 999 dolarů ve Spojených státech, by tak poprvé překročil 1000dolarovou hranici. U nás jej Apple nabízí za 33 490 Kč, ale u běžných prodejců je nabízen výrazně levněji. Model s rozměrnější obrazovkou pak má v USA cenu 1 099 dolarů a 36 990 Kč u Applu v ČR (prodejci jej ale opět nabízí značně levněji).

Zpráva o zdražení přichází poté, co jsme se dozvěděli o možném odkladu celé série iPhone 15, popřípadě slabých dodávkách modelů Pro a Pro Max.

Modely Pro a Pro Max údajně využijí materiál Titan Grade 5, který bude lehčí a odolnější než nerezová ocel, ale vychází dráž. Pakliže si tedy Apple bude chtít udržet stejnou marži jako nyní, bude zdražení zkrátka nutné. Navíc, dražší dvojice rovněž nabídne nový čip A17 Bionic, jehož vyrábí firma TSMC svým 3nm procesem, což se také může odrazit na ceně.