Letošní iPhony 15 Pro a Pro Max přinesly zajímavá vylepšení, v čele s 3nm procesorem A17 Pro nebo titanovou konstrukcí. Pozornost Apple fanoušků si získalo také nové programovatelné akční tlačítko, které nahradilo někdejší přepínač hlasitosti (Mute Switch).

Funkce akčního tlačítka si lze přizpůsobit v nastavení. Sloužit může kupříkladu pro otvírání aplikací, rozsvícení baterky nebo spuštění režimu pro lepší soustředění. Záleží ale jen a pouze na vás, jakou úlohu mu přiřadíte.

Vzhledem k tomu, že výměna Mute Switche za akční tlačítko nebyla přešlap, ba naopak šlo o vítané rozhodnutí, dostanou Action Button i iPhony 16 Pro a Pro Max. Nebudou v tom ale samy. Jak nyní informoval důvěryhodný server MacRumors, s akčním tlačítkem bychom se mohli setkat také u levnější dvojice modelů, tedy iPhone 16 a iPhone 16 Plus.

MacRumors se odvolává na rozsáhlé důkazy, které se k němu dostaly. Kromě toho, že Apple s příští generací plánuje pro akční tlačítko přinést ještě více funkcí, jej hodlá z mechanického přeměnit na kapacitní. Stisknutí mají inženýři z Cupertina simulovat pomocí speciálního vibračního motorku. A vzhledem k tomu, že tlačítko prý nově rozpozná, jak silně bylo stisknuto, nabídne ještě více možností.

I přesto mají ale nové iPhony přijít s pouze malými hardwarovými vylepšeními. Apple se proto bude muset soustředit primárně na software, jak jsme vás dříve informovali zde.