V minulém týdnu představil technologický gigant Apple dvojici MacBooků Pro další generace, jejichž hlavním lákadlem jsou nové čipy M2 Pro a M2 Max. Oba se chlubí slušnými výkonnostními nárůsty v oblasti CPU i GPU, ale jak si vlastně vedou v porovnání s konkurencí? To částečně odhalují testy v Geekbench.

V tomto benchmarku byl otestován jak MacBook Pro se 14palcovou obrazovkou a čipem M2 Max, tak notebook od Samsungu s grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4070. Je akorát otázkou, zda ono zařízení od Samsungu náhodou není připravovaným Galaxy Bookem 3 Ultra – disponuje totiž stejnou grafikou, ale mírně odlišným procesorem (podle nedávného úniku má mít Galaxy Book 3 Ultra pod kapotou CPU Intel Core i9-13900H, nicméně zařízení uvedené v Geekbench disponuje procesorem s označením 13900HK).

M2 Max se s notebookovou RTX 4070 pomyslně utkal v disciplíně OpenCL, kde získal 75 139 bodů. Jeho protivník z dílny Nvidie však dosáhl až na 102 130 bodů, díky čemuž můžeme říct, že je rychlejší zhruba o 36 %.

To ale nutně neznamená, že RTX 4070 vždy dosáhne přesně o 36 % lepších výsledků. V prvé řadě je nutné zmínit, že Geekbench neuvádí u grafické karty spotřebu, a je navíc pochopitelné, že herní notebooky se žravější variantou RTX 4070 dosáhnou lepších výsledků než tenčí notebooky s méně náročnou konfigurací RTX 4070. Důležité je rovněž zmínit, že OpenCL se od reality častokrát výrazně liší a různé úlohy tak mohou běžet jinak na každém z uvedených GPU.

Apple má navíc ještě jedno eso v rukávu, které omlouvá jeho horší výkon v tomto benchmarku, a tím je výdrž baterie. Nové MacBooky Pro se chlubí parádní výdrží na jedno nabití, jež podle oficiálních informací dosahuje až 22 hodin.