Náhlý rozmach umělé inteligence a kooperace společnosti OpenAI, která svou službou ChatGPT mnohým vyrazila dech, s technologickým velikánem Microsoft představuje pro Google seriózní hrozbu. Trochu se zdá, že na poli AI služeb pro běžné spotřebitele zaspal a teď se snaží vše usilovně dohánět skrz různé projekty, jako je třeba Bard. Již v následujícím měsíci bychom se od něj měli dočkat nových nástrojů pro vyhledávání, které budou fungovat právě díky umělé inteligenci.

S informacemi přichází americký zpravodajský server The New York Times a podle něj se ještě většího množství novinek dočkáme na podzim. Má to však jedno velké ale – funkce údajně budou exkluzivní pro uživatele ze Spojených států a zpočátku je dostane nanejvýš milion z nich.

Podle detailů zveřejněných portálem The New York Times bohužel dosud není přesně jasné, co si Google pro Američany přichystal. Zcela logicky se ale nabízí myšlenka, že budou nové nástroje nějakým způsobem souviset s již zmíněnou komunikační službou Bard. Jeho schopnosti jsou sice v současné době rozporuplné, ale generální ředitel Googlu a jeho mateřské společnosti Alphabet, Sundar Pichai, naznačil, že již brzy obdrží várku vylepšení.

Společnost Google má podle The New York Times v současné době jeden velký problém. Hrozí mu totiž, že jihokorejský výrobce mobilních zařízení (a dalších produktů) Samsung přestane využívat její vyhledávač jako ten nativní a místo toho si zvolí Bing od Microsoftu, který aktuálně nabízí řadu funkcí poháněných jazykovým modelem Prometheus vytvořeným ve spolupráci s OpenAI. Pro Googlu je hodnota dohody se Samsungem rovna zhruba 3 miliardám dolarů ročně, což jsou rozhodně nemalé peníze (v přepočtu více než 64 miliard Kč).

Google má celý projekt související s novými nástroji pojmenovat jako Magi a v jeho rámci plánuje také radikálnější přestavbu vyhledávače. The New York Times ale uvádí, že „neexistuje žádný jasný časový plán, kdy novou technologii vyhledávání vydá“.