To, co ještě před několika lety znělo jako dobré sci-fi, je v současnosti realitou. Tak by se dal shrnout poslední rok ve světě umělé inteligence. Pomyslné vody nejvíce rozvířila společnost OpenAI se svým ChatGPT. Do uvedení zmíněného řešení na konci roku 2022 se jednalo o prakticky neznámou firmu, která ale dokázalo to, co se ani gigantům ze Silicon Valley mnohdy dodnes nepodařilo. Ano, jde o vytvoření skutečně v praxi využitelného virtuálního rádce, který zvládá i složitější úkoly. Vzhledem k obrovskému potenciálu tohoto odvětví je poměrně překvapivé, jak dlouho jsme čekali na odpověď největšího hráče v oboru – společnosti Google.

Firma je v současné době v nelehké situaci. Nejen že své řešení jménem Bard uvedla na trh pozdě, ale svými schopnostmi na zmíněnou konkurenci ani vzdáleně nedosahuje. Dle nezávislých odborných testů jsou odpovědi, které Bard poskytuje, značně strojové a krátké. Dost často navíc není systém schopen rozlišit mezi prověřeným a neprověřeným zdrojem pro čerpání samotných dat. To se má dle prohlášení CEO firmy Sundara Pichaie brzy změnit.

Dle stejné zprávy, ve které bylo oznámeno samotné vylepšení, je ale pro firmu důležité vydání takového řešení které je „schopna zvládnout“. Údajně až teď tedy nastal čas na posun kupředu. Toto rozhodně není přístup, který by vzbuzoval důvěru...

Vše pravděpodobně souvisí s přesvědčením vedení společnosti, že se vývoj AI pohybuje až moc rychle a měl by být více kontrolován. Tuto myšlenku zastává spousta dalších větších i menších hráčů v oboru. Nedávno dokonce vznikla petice, která žádá 6měsíční pozastavení vývoje všech chatbotů. Nejznámějším signatářem je Elon Musk.

Vrátíme se opět k Googlu. Firma alespoň na venek působí, že svého chatbota vydala spíše proto, aby nezaostala za konkurencí, ale odvětví samotnému moc nevěří, nebo se ho dokonce bojí. Vedení před nedávnem prohlásilo že to žádná firma „nemůže vytvořit správně“ a že AI je moc důležitý segment na to, aby nebyl kontrolován.

V tomto bodě souhlasí i někteří experti, kteří upozorňují zejména na to, že tyto systémy mohou rozšiřovat nepravdivé informace, nebo že se po připojení k webu dají využívat i destruktivně.

Myslíte si, že Google těmito prohlášeními pouze zakrývá svůj boj s vývojem vlastního řešení? Nebo máme prvního hráče z oboru, který se kromě rapidního vývoje, zasadí i o významnější regulaci?