Službu Google Bard, která figuruje jako zajímavý konkurent pro nejznámějšího chatbota ChatGPT, odjakživa provázely kontroverze. Zpočátku se zdálo, že kalifornský gigant trochu zaspal, ale aby si udržel image, urychleně svého vlastního chatbota oznámil a následně vydal k testování. Kvůli hloupé faktické chybě ale skončil debut spíše fiaskem, jelikož se hodnota mateřské společnosti Alphabet propadla o miliardy dolarů.

Vtipných momentů za dobu existence Barda nastalo více, kupříkladu byl přesvědčen o tom, že jej Google již stihnul vypnout, ale svět se jeho stvořiteli opět povedlo šokovat během květnové konference I/O. Tam totiž společnost pyšně hlásala rozšíření do více než 180 zemí, ale až po následné aktualizaci seznamu podporovaných regionů se zjistilo, že tato novinka vůbec nezasáhla evropské země. A přitom se s tím od samého začátku počítalo.

Naštěstí, od té doby se Google patrně soustředil na rozšíření do dosud nepodporovaných států, aby si udržel konkurenceschopnost. Již nyní si tak službu Bard konečně můžeme vyzkoušet i u nás v Česku. Navíc k tomu ani nepotřebujete znalost angličtiny, jelikož je chatbot schopen plně komunikovat v češtině. Ve srovnání s ChatGPT má navíc Bard jednu zásadní výhodu – dokáže pracovat i s daty, která si vyhledá na internetu, a tudíž jeho znalosti nejsou omezeny pouze na to, co bylo součástí jeho tréninkové sady.

Kromě rozšíření do dalších zemí Google ohlásil i řadu užitečných novinek. Odpověď chatbota si nyní můžete přehrát jako hlasovou zprávu a zároveň si můžete pohrát se stylem odpovědí, což je oblíbená vlastnost konkurenčního Bing Chat. Pokud potřebujete profesionální, nebo naopak laickou odpověď, stačí říct.

Ve svém blogovém příspěvku také Google píše, že mezi nejžádanější funkce patřila možnost připnout nebo přejmenovat konverzaci, aby se k ní snadno vracelo. Uživatelé ji proto nově mohou využít. Stejně tak lze chaty sdílet s přáteli, podobně, jako to umí ChatGPT.