AKTUALIZACE

Ačkoliv vše zprvu nasvědčovalo tomu, že Bard bude dostupný i v Česku, zatím tomu tak bohužel a poměrně překvapivě není. Na seznamu 180 zemí, kde je Bard nyní spuštěn, jsou státy jako Niue, kde nežije ani pět tisíc obyvatel, ale Evropské státy bůhvíproč chybí...

PŮVODNÍ ZNĚNÍ ČLÁNKU

Google se aktivně snaží znovu získat své klíčové postavení v oboru umělé inteligence a v reakci na ChatGPT od OpenAI před několika měsíci představil službu Bard, jež v základu funguje prakticky stejně jako jeho populárnější konkurent. V cestě k úspěchu mu dosud stály hlavně zavřené brány, kvůli nimž byl chatbot omezený pro testery ze Spojených států a Velké Británie. Nyní se nicméně blýská na lepší časy a služba otevírá dveře všem.

Kalifornský technologický gigant dnes během konference I/O vypustil zprávu, že se Bard dostává do více než 180 různých zemí i oblastí, přičemž další se na seznam přidají v blízké budoucnosti. Stejně tak se bude rušit čekací listina. Z Barda se tak stane ideální služba na vyzkoušení i pro tuzemské uživatele, kteří se srdcem i duší neřadí mezi technologické nadšence. Přispívá tomu i fakt, že bude chatbot brzy schopen odpovídat i v češtině.

Kromě těchto dobrých zpráv ohlásil Google i řadu novinek, které souvisí spíše se schopnostmi nežli dostupností jeho chatbota. Podobně jako Microsoft se zaměřuje na vizuální obsah, a tak se brzy dočkáme funkce, díky níž bude Bard obohacovat své reakce na vaše požadavky o nejrůznější obrázky, abyste si o určitém tématu mohli vytvořit ještě lepší představu.

Stejně tak vám bude brzy dovoleno vkládat obrázky do svých vlastních příkazů, což vám podle Googlu umožní „podpořit vaši představivost a kreativitu zcela novými způsoby“. Firma tuto vychytávku ukázala na humorném příkladu: uživatel vložil obrázek svých dvou psů a požádal chatbota, aby o nich napsal nějaký vtípek. Bard analyzoval obrázek a do několika sekund vyplivnul několik krátkých a vtipných popisků.

Slíbeny byly i méně významné novinky, jako například zlepšení přesnosti při citování zdrojů, tmavý režim nebo tlačítko Export, pomocí nějž bude možné vyexportovat a spustit kód vygenerovaného programu. Začínat se bude u jazyku Python.

GOOGLE BARD A PALM 2

Google Bard využívá nově představeného modelu PaLM 2, od něhož Sundar Pichai, generální ředitel Googlu, během konference sliboval, že bude daleko schopnější v logice a uvažování. Trénován byl na textech pojednávajících o matematice a dalších vědeckých tématech. Vyzdvihována byla také vylepšení v oblasti programování, která je velice oblíbená u konkurenčního ChatGPT.

PaLM 2 se navíc naučil česky, a byť ji minimálně zezačátku nebude ovládat stejně dobře jako svou „mateřskou“ angličtinu, Google bude jeho schopnosti nadále rozvíjet.

Článek budeme postupně aktualizovat