Z analýz je patrné, že se hromadě technologických odvětví v loňském roce vůbec nedařilo. Nejde jen o trhy s mobilními telefony či grafickými kartami, pokles prodejů utrpěli i výrobci základních desek pro počítače. Čtyřem největším dodavatelům se na rok 2022 jistě nebude pěkně vzpomínat.

Jak informuje tchajwanský zpravodajský server DigiTimes, čtveřice nejvýznamnějších výrobců – ASUS, ASRock, MSI a GIGABYTE – zaznamenala celkový pokles dodávek o zhruba 10 milionů kusů. Příčiny slabší poptávky než v roce 2021 jsou přitom pochopitelné: pracovníci se vracejí do kanceláří, ekonomická situace je napříč světem horší a propad hodnoty kryptoměn také učinil své.

Největší propad dodávek byl zaznamenán u výrobce ASRock – z přibližně šesti milionů prodaných kusů v roce 2021 se počet dodávek snížil na 2,7 milionu, což představuje 55% pokles. Hned za ním utrpěl největší ztrátu výrobce MSI, jenž loni prodal pouze 5,5 milionu kusů, což je o 42 % nižší číslo než o rok dřív, kdy bylo dodáno o čtyři miliony desek více. Nejvýznamnější výrobce ze zmíněné čtveřice, ASUS, zaznamenal 25% pokles (z více než 18 milionů na „pouhých“ 13,6). Bez ztráty nevyvázl ani GIGABYTE, který si ale oproti zbylým firmám vedl procentuálně nejlépe – loni prodal 9,5 milionu kusů, zatímco o rok předtím toto číslo přesahovalo 11milionovou hranici.

V loňském roce vydali oba hlavní výrobci procesorů – Intel a AMD – nové řady procesorů spolu s jim přizpůsobenými základními deskami. Co se týče jejich výbavy, jednalo se o velice slušný posun oproti dřívějším generacím.

Od AMD se v současné době ještě čeká, že doplní katalog o levnější desky s čipsetem A620, což spousta zákazníků dychtících po procesorech nové generace jistě ocení. Desky s čipsety B650 a X670 totiž kvůli své ceně nepředstavují zrovna dobrou volbu pro méně náročné zájemce.