Podle nejnovější zprávy analytické společnosti Canalys zaznamenal globální trh s chytrými telefony nejnižší dodávky za posledních deset. Výrobci spotřební elektroniky jsou tak pro nadcházející období velmi opatrní.

Nejnovější zpráva uvádí, že dodávky smartphonů v posledním čtvrtletí 2022 klesly o 17 %. V minulém roce bylo ve světě prodáno méně než 1,2 miliardy chytrých telefonů, což odpovídá zhruba meziročnímu poklesu o 11 %.

Za významným poklesem dodávek smartphonů stojí slabá poptávka po telefonech nízké a střední třídy. Horší výsledky dokonce vykazovala i poptávka po vyšší třídě mobilních telefonů. Nízká poptávka je převážně způsobena obtížným makroekonomickým prostředím.

Minulému roku dominoval hlavně Samsung, ačkoliv v posledním čtvrtletí minulého roku korejského giganta předehnal Apple. Na třetím místě se umístil čínský výrobce Xiaomi, za ním následovaly společnosti Oppo a Vivo.

Analytická firma Canalys předpovídá pro letošní rok minimální růst až stagnaci na globálním trhu chytrých telefonů. Světové trhy budou do značné míry ovlivněny ekonomickým zpomalením.