Experti ze serveru Jon Peddie Research přináší informace o vývoji trhu s grafickými kartami. Bohužel pro jejich výrobce se nejedná o zrovna pěkná čísla. V posledních měsících se tomuto segmentu evidentně vůbec nedaří – ve třetím kvartálu letošního roku bylo distribuováno o 25,1 % méně karet než loni ve stejném období.

Nutné je podotknout, že se toto číslo vztahuje na všechny typy grafických karet pro všechny různé platformy. Co se ale týče jen těch desktopových, JPR uvádí, že jich bylo meziročně odesláno o 15,43 % méně. Nejhůře jsou na tom ale notebookové grafické čipy, těch totiž bylo odesláno o 30 % méně. Podle všeho se jedná o největší pokles od recese v roce 2009.

Co se týče podílu na trhu v porovnáním s druhým kvartálem letoška, v kladných číslech je jenom Intel, jehož podíl vzrostl o 10,3 %. Nvidia se ale ve statistikách propadla o 1,87 % a AMD dokonce o 8,5 %. Celkové dodávky byly ale pro AMD ještě tragičtější, jejich počet se totiž snížil o 47,6 %.

V záporných číslech jsou v porovnání s minulým čtvrtletím i dodávky procesorů. Ty se propadly zhruba o 10,3 %. Jon Peddie okomentoval situaci slovy: „Třetí kvartál je pro dodavatele grafických procesorů a osobních počítačů obvykle vrcholem roku, a přestože dodavatelé ve druhém čtvrtletí plánovali pokles, výsledky dopadly mnohem hůře, než očekávali.