Apple nedávno vydal letošní generaci 14palcového a 16palcového MacBooku Pro. Hlavním lákadlem těchto nových zařízení jsou čipy M2 Pro, nebo dokonce lepší M2 Max, které dosahují výrazných zlepšení v oblasti výkonu procesoru i grafiky. Jejich sílu nyní potvrzuje notebookový žebříček PassMarku.

PassMark testuje single-thread výkon, ve kterém nové čipy od Applu ukázaly parádní výsledky, díky čemuž obsadily nejvyšší možné příčky. Nejvýše se pochopitelně umístil 12jádrový M2 Max, jenž se svými 4 309 body dominuje celému žebříčku. Na druhém místě se pak nachází 10jádrový M2 Pro se ziskem 4 223 bodů a třetí příčku obsadil 12jádrový M2 Pro se skóre 4 174. Základní varianta čipu M2, jež disponuje osmi procesorovými jádry a najdeme ji třeba v levnějších modelech nového Macu mini, dosáhla jen na 4 007 bodů.

První čtyři místa v tabulce tedy suverénně obsadily čipy z dílny cupertinského technologického giganta, ale je otázka, jak dlouho na nich vydrží. Brzy budou totiž na trh vypuštěny notebooky s novými procesory od Intelu, v jejichž čele stojí 24jádrové monstrum Core i9-13980HX, jež dosahuje až 5,6GHz frekvence.

Vzhledem k tomu, že některé kousky z 12. generace procesorů od Intelu dokázaly v PassMarku porazit čipy M1 Pro a M1 Max od Applu, dala by se podobná situace očekávat I nyní v případě řady Raptor Lake. Je ale nutné zmínit, že většina těchto nadupaných CPU s obrovskými takty zamíří do rozměrných herních notebooků. Lehké a tenké notebooky pak budou vybaveny o něco méně výkonnými modely.

Applu a jeho novým macbookům pro se ale nedá upřít jedna klíčová vlastnost, jež rozhodně mnoho zájemců svede ke koupi. Je jí výdrž baterie – podle oficiálních informací totiž mohou nové macbooky vydržet až 22 hodin provozu na jedno nabití.