ChatGPT na konci minulého roku vyrazilo dech nemalému počtu lidí. Poháněno bylo modelem GPT-3, který se lidskému chování přiblížil více než cokoliv, co si kdy mohla široká veřejnost vyzkoušet. Teď přichází nová verze tohoto modelu. Co přesně tedy GPT-4 nabídne?

OpenAI rovnou upozorňuje, že nemáme očekávat nic na dosud nevídané úrovni. Rozdílu v technologiích si pravděpodobně na první pohled ani nevšimnete, chatbot teď ale má mnohem větší znalosti, koneckonců byl trénován na mnohem větším objemu dat než jeho předchůdce.

Mohl by tak alespoň z části řešit jeden z největších problémů této technologie; nepřesnost. Ačkoliv totiž ChatGPT dokáže mnohdy odpovědět na komplexní otázky, místy se i v banalitách splete. Tomu by právě větší objem tréninkových dat mohl pomoct, i když ani teď nebude na umělou inteligenci úplný spoleh.

Pokud si novinku chcete vyzkoušet, pohání chatbota integrovaného do prohlížeče Microsoft Bing, v rámci stránek OpenAI si za zpřístupnění nové verze ChatGPT budete muset zaplatit. Konkrétně je to měsíčně 20 dolarů, v přepočtu tedy asi 450 korun. Kromě toho bude pro vás chatbot rychlejší i ve špičce.

Nově taky GPT-4 nabídne možnost popisu obrázků. To by se v budoucnu mohlo hodit třeba nevidomým. Tuto funkci si ale jako veřejnost zatím bohužel nebudeme moct vyzkoušet, OpenAI se bojí možného zneužití funkce. Obavám se asi nemusíme divit, v případě vydání ChatGPT najít způsoby jeho zneužití uživatelům netrvalo dlouho.

Technologii do svých služeb postupně integruje více a více firem. Třeba aplikace pro tvorbu poznámek Notion nabízí možnost nechat si umělou inteligencí text přepsat nebo shrnout, Spotify s pomocí technologií OpenAI vytváří svého virtuálního diskžokeje a populární platforma s učebním obsahem Khan Academy chce studentům nabídnout virtuálního učitele.

GPT-4 při svém trénování z velké části pracovalo i se zpětnou vazbou od uživatelů. OpenAI by v budoucnu chtělo své modely naučit chápat třeba i audio i video.