Čínský regulátor kybernetické bezpečnosti (CAC) zakázal tamním společnostem kupovat čipy od amerického výrobce paměťových čipů Micron Technology. Toto opatření bylo zdůvodněno „významnými bezpečnostními riziky“ spojenými s produkty Micron, které by mohly ohrozit čínskou kritickou informační infrastrukturu, uvádí zpráva agentury Reuters.

Tento zákaz následuje po revizi importu produktů Micron ze strany Číny v březnu, která byla interpretována jako odveta na sankce namířené proti čínským výrobcům čipů. Čínský trh tvoří asi 10 % ročních příjmů Micronu, přičemž většinu dovozů jeho produktů do Číny zajišťují výrobci zařízení určených k prodeji jinde ve světě.

Tento zákaz je nejnovějším vývojem v eskalujícím konfliktu o technologii polovodičů mezi USA a Čínou. V nedávných měsících Bidenova administrativa zavedla opatření omezující přístup Číny k pokročilé technologii pro výrobu čipů. To vše je ostatně také důvod pro časté pašování hardwaru a dalších zařízení přes čínské hranice, ať už méně úsměvným, nebo zcela bizarním způsobem.

Micron může řada z vás znát například jako výrobce paměťových čipů pro grafické karty.