Vítejte u pátečního technologického Stručně. Mozkový implantát, který umožňuje rychlé psaní, Teslu už za Bitcoin nekoupíte a mnoho dalšího.

Přečtěte si také: První člověk s mozkovým implantátem Neuralink ovládl počítač svými myšlenkami

- Čína se pokusí přistát se svým prvním roverem na Marsu. Pokud se jí to podaří, stane se teprve třetí zemí, která úspěšně na povrchu rudé planety přistála. Vozítko Zhurong by mělo přistát v prvních desítkách minut této soboty.

- Neuralink dělá ve výzkumu lidského mozku velké pokroky, přesto ale doposud neukázal mnoho praktických využití. Výzkumníci teď jedno takové využití demonstrovali.

Umožnili postiženému jedinci psát text do počítače pouze s pomocí „pomyšlení“ na fyzické psaní. Touto metodou bylo možno dosáhnout rychlosti psaní 90 znaků za minutu, což s přehledem překonává dosavadní rekordy, které se pohybují někde okolo 25.

- Čip M1 nového iMacu je až o 57 % rychlejší než ten, který jsme mohli nalézt v MacBook zařízeních minulý rok. Vyplývá to z benchmarků na stránce Geekbench, kam se dostaly pravděpodobně od recenzentů.

- Společnost Dell představuje modely XPS 15, XPS 17, G15 a Alienware m15 R6 s kartou RTX řady 30 a jedenáctou generací Intel procesorů.

- Indický vládní program nabízí firmám 2,5 miliardy dolarů pro rozvoj výroby baterií.

- Teslu už si za Bitcoin nekoupíte; podle Muska je neekologický. Jeho výrok způsobil výrazný propad hodnoty kryptoměny.

- Chipolo ONE Spot je výrazný konkurent AirTagu. Nabízí dírku pro připojení ke klíčům a integraci v aplikaci Find My od Apple.

- Xbox začíná testovat funkce pro špatně vidící jedince. Hra by jim tak mohla text říct, a naopak napsat by ho mohli pomocí hlasu. Taková možnost není ani zdaleka výjimečná, na konzolích jsme ji ale zatím neviděli.

- Modulární notebook, o kterém jsme před nedávnem psali, míří v USA do předprodejů za 999 dolarů (asi 21 000 Kč). Více jsme psali v článku.