Operační systém Chrome OS, který vytváří technologický gigant Google, je ideálním společníkem nenáročných uživatelů nebo těch, jejichž zařízení na tom s výkonem není nejlépe. Neobsahuje totiž zbytečné funkce a je opravdu jednoduchý.

Chrome OS je předinstalován na takzvaných Chromeboocích, které jsou ideální na cesty a pro práci s webem. Pokud ale chcete, můžete si jej nainstalovat i na standardní počítač nebo notebook. Právě pro tento případ byl vytvořen Chrome OS Flex.

Kvůli své jednoduchosti se může hodit i na „oživení“ starých a pomalých počítačů se systémy Windows nebo macOS. Ty už často nemusí ani dostávat bezpečnostní aktualizace a nové verze operačních systémů na ně už mohou být příliš náročné. Dosud fungoval Chrome OS Flex pouze v předběžném přístupu, každopádně nyní byla vydána stabilní verze 103.

Od zahájení testovacího programu se Googlu povedlo opravit přes 600 různých problémů. K tomu, abyste si mohli Chrome OS Flex nainstalovat, budete potřebovat plná administrátorská práva ke svému počítači. Nejprve je totiž nutné vytvořit instalační médium na USB disk, které následně přes BIOS spustíte a spustíte instalaci.

Splnit také musíte následující systémové požadavky:

  • Procesor: Intel nebo AMD s architekturou x86
  • Operační paměť: 4 GB
  • Interní úložiště: 16 GB
  • Poznámka: S komponenty vyrobené před rokem 2010 můžete zaznamenat poklesy ve výkonu. Grafické karty Intel GMA 500, 600, 3600 a 3650 nejsou podporovány.